nuffnang ads

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, December 30, 2010

Review of my E-Day part 2

I have received some of the pictures that have been tagged by cousin and my cameraman.. It looks cool.. but I think I look much better in person.. In my video, nmpk lebih better.. and even my make up artists pun drop me comments that i really look much better in person.. but seriously these few days mcm dah tak photogenic.. previously i quite plum compare to now.. but i look thin in the picture but now I look so fat even i lost weight.. The pictures hates me now wuwu.. The picture below is when my friend's got engage..it make me really look fat... i don't know why... salah pose ke?.. pemilihan warna yg salah or pemilihan tudung yg salah?.. Arghh tension.. and untuk kahwin kali ni ada gak amik video jek kang..



I really like video yg kat bawah ni.. 

video

Takpela.. nak buat camane kan?.. Other than that InsyaAllah my wedding day and nikah is on 10th July.. The same day... tak taulah penat ke tak nanti.. untuk engagement kali ni penat sgt rasanya.. Tu yg kitaorg tak jadi dah nak buat nikah kat umah.. Just buat kat masjid.. Masjid hijau yg dekat seksyen 9 tu sgt2 bnyk nostalgia dgn hairos.. Selalu g sana and rasa best kat situ.. tapi itu depends on persetujuan from my family..Sebelah hairos plak next weeknya.. 16th July InsyaAllah.. Next weeknya sedara dia plak kawin.. Ye kata org non stop buat kerja.. bila nak lepak2 bermalasan kat umah ni.. Pastu dah puasa.. I just hope kita masih akan pergi bazaar ramadhan mcm tahun lepas ye abg..

Kali ni tak semangat nak buat wedding preparation mcm engagement dulu.. rasa mcm buat so-so pun dah ok.. Planning dari dulu mmg nak amik wedding planner.. Even though tgk pelamin wedding planner ni ok ok jela..tapi tak pe skrg concept as long as kawin.. dah tak kuasa nak pg amik sana sikit sini sikit.. amat la meletihkan.. So wedding pastinya akan lebih simple dari tunang.. korang tgk sajohla nanti.. Budget pun dah ala kadar je dah ni.. sbb patutnya kawin bulan november tapi ayah aku nak cepat kan.. Risau bertunang lama2.. pengalaman dh ada dulu kan.. So nak cepatkan bulan 6 nasib takde dewan dah,, Full!! Tu pun ada bulan 4 diaorg ble plak nak buat bulan 4.. aku dah sah2 blink2 la kan.. So akhirnya buat la bulan 7.. Sib baik.. Itupun kitaorg tempah dewan 10th July.. and skrg nak tukar 9th july sbb nak nikah and kawin on the same day.. Dah full ok!!! Terpksa la proceed jek 10th July tuh..

hairos plak tak g kursus kawin lagi.. Paksa plak aku menemani.. Katanya takpe belajar lagi bnyk.. Even though kawan dia nak teman (lelaki la kan) dia kata lebih best pergi dgn pasangan yg nak dikahwini baru mood sampai.. Cet.. Maka terpaksala mendengar ceramah yg "sgtla best" tu sekali lagi.. kan best kalau buat kursus kat tmn botani ke... tapi kali ni pergi kat dewan presint 9 je kot.. Ye semua kat sane.. Main badminton.. kursus kawin... and nanti kawin pun kat sana... Tapi nasib ada mamak yg dikasihi kat depan tu.. ble pergi minum2 lepas balik kursus nanti! hehe.. Pk nak enjoy jek ish ish
So tu je update for now... daaa

Tuesday, December 28, 2010

My sister entry that make me really2 urghh

My sister write this entry in her blog for me.. I don't know whether I can kill her during my sleep... Urmmm and thus, I shall try

Ok now multi-tasking while sleeping... this is about my sister, i remember when one time i ask her to move as she is sleeping in my side of the bed, she said 'sleep on the other side, i wanna drink' she reached a cup on the table end drinks it and fell asleep. and tomorrow she asks me why she's sleeping on my side of bed and i slept on hers, she couldn't remember anything. Drinking while sleeping is not the only thing she can do! she can talk, go to the toilet, brushes her teeth, (she hate cold places) she can detects if i increase the fan's speed or switch on the air-cond. The benefit of it is, she really do what i ask her to do. Like once, i ask her to smell my hair LOL! i put my head in front of her, she usually go berserk and yell but at that time she said 'mmm, smells good' then goes back to sleep. I think i can ask her anything and she could never remember what happened!

Saturday, December 25, 2010

Review of my E-Day

Fuh, alhamdulillah, selamat sudah semuanya..walaupun sblm nak sampai tempoh sarung cincin tu, mmg pelbagai dugaan sampai sakit2 kepala. Daripada sehari sebelum amik hantaran, dgn pokok tetiba tumbang, pastu hujan lebat guruh petir semua.. Pastu my uncle yg dtg dari terengganu, 3 kereta rosak hari smlmnya, hari ni plak tgh2 vacuum tetiba terlanggar pasu bunga smp pecah, biasalah kan, org tua2 bab2 pecah-pecah ni mula la akan imagine bukan2.. pastu tunggu Hairos dari pukul 2 tak sampai2.. sbb pakcik dia plak keta rosak tgh jalan masa dah betul2 nak sampai kat umah.. Hadoiii mmg ni bukan takat halangan biasa2 la.. Ni dah mcm betul2 dugaan..

Aku ni mmg takyah ckp la kan.. Walaupun dlm hati nak pk positif tapi terselit gak la pk bukan2 tu.. Yelah ni tandanya apa kan?.. Tapi setelah tersarungnya cincin, perasaan dlm hati terus berubah... Rasa sgt2 bahagia and gembira.. Mmg tak pnah rasa mcm ni sebelum ni.. Lepas apa yg terjadi, rasa sgt menghargai hairos... dan dia pun sama...rasa susah nya la nak dpt bersama.. so sgt menghargai.. Pastu tadi tgk2 hantaran... mmg serius tk tau apa yg hairos nak bg.. Nak suprise katanya.. Sekali tgk2 terharu, telekung, sejadah and tuala, hairos pilih warna favourite aku... OooOoo tak sangka dia ingat.. Thank you so much, abg! Iye panggilan dah betukar ye di situ.. Suruh praktis katanya.. nanti senang... cet..*blush blush*

Dalam sibuk2 tu sampai lupa nak ambik gambar langsung sbb dlm hati cuma berharap majlis tu berakhir dgn baik.. Sedih jugakla.. tapi tak whom yg ada apa amik pic, nanti tag la ye..

Thank you so much pada mereka yg dtg... and yg stay sampai ptg tadi.. And to my relatives, sgt2 terharu tadi pasal semua pinggan dah habis kemas.. Jasamu ku kenang.. Nanti anak korang kawin, aku mmg konpem membantu..

Some picture on that day..

a gift from him.. Siap ada tulis nama, tarikh and selamat bertunang.. terharu!

Hantaran me to him

Friday, December 17, 2010

Debaran kencang!

Okay.. mesti korang tgh keep menguessing2 sbb berdebar kencang.. Alah sbb nak dekat la tu.. Atau pun ala itu pun nak berdebar.. Salah ok tekaan anda.. My cameraman iaitu pakcik saya tidak dpt dtg pada majlis pertunangan saya atas sbb yg mmg tak dapat dielakkan.. When my mom call me to tell me the bad news.. I was just finished my first class and tgh running nak pergi kelas seterusnya.. Entah kenapa masa tu tak pk pape langsung.. Ataupun cuba nak tenteramkan minda.. Gile apo?.. lagi seminggu kot.. Mana ada cameraman yang tiba2 nak terima job yg cuma lagi seminggu due dia..

Then tetiba my mom said cuba tanya my caterer, kot kot cameraman dia still available ke? I still ckp nantila adik pk.. Pk pk and tgk ada beberapa few people yang I have asked for quotation.. Nak call ke tak nak.. Call kang kena reject opkoz la rasa sedih.. Then tetiba ada satu photographer ni yg I was so in love nak mam sbb dia buat my friend's wedding.. For me, dia nye gambar and vid touch my heart.. Takdelah mcm Daniel Zain itu cam mahal la kan?..So tetiba carik no phone dia n terus call.. Ringing yg pertama dia terus angkat.. hai awal bangun bang.. Then terus2 tanya free tak on next week (suka2 hati aku jek).. Then citer2 semua.. dia ckp ok.. Tapi kena tanya photographer dia free ke tak on that time.. So diaorg tak bgn lagi.. tunggu ptg sikit la eh.. 

Aku cam redha jelah dgn apa yg berlaku.. kalau ni pun takde aku mmg amik gambar cam biasa jelah.. Tetiba dia terus bg quotation and cakap semua confirm.. So dia tanya nak vid ke?.. aku mmg dah lama suka sgt video yg diaorg buat.. then harga pun siap bg kurang sikit lagi.. Baik punye!!! So agreed.. Dlm hati penuh suka sbb dah dpt hire org yg selama ni diidam2kan.. cuma budget mmg LARI.. Takpe kawin buat nikah jelah.. haha boleh gitu ibuku???

Thursday, December 16, 2010

Attire for Engagement

Baru je lepas try baju on Tuesday hari tu... Masa tu mmg dah la penat dgn segala benda.. Yelah jumpa plak hari kerja.. Sepatutnya kitaorg patut jumpa on Sunday but she postponed due to some reason.. So jmpa la di hari selasa and time tu mmg pk nak tido jelah.. Sampai2 masih ramai org di situ.. tunggu la kejap..

Then when it's about 10 pm.. barulah my turn and then I really forgot which baju yang try hari tu.. yang I really2 berkenan previously.. Then bila sebut colour baju tu terus dia teringat...Hahah bila try balik, rasa mcm lain dari yang the first fitting dulu.. I wear it on my own in a weird way so disebabkan tu baju tu nmpk lain.. Tapi nanti masa pakai makeup artist pakai kan so tak tau final touch dia camane nanti..

My house dah di decorate dgn barang turki so dah mcm umah turkish dah.. Sgt weird dia nye corak.. more like greek, arabic way ...And bnyk spot2 hitam kecik yg mcm mata.. They said the eyes brings luck.. Haha their tradition la kan.. I just hope winter didn't terlanggar anything and pecahkan barang.. Or else I just have to pack my beg and kena halau dari rumah.. Huhuh.. Just hope everything went well..InsyaAllah

Sunday, December 12, 2010

what should I do with you??

It's saturday morning... and I was so lazy to wake up.. but I have a lot of chores so here I am opening the door to hang my clothes.. and watering the plants that my mom had asked me to do a week ago! And not long after I saw this....!

what are u doing there?
My neighbour seriously hates my cats... and that's why she even makes all the kubu pertahanan to prevent my cats from entering her house.. and there goes winter inside the house and like saying nothing could stop me!


and I was scared hopefully she will never go out of the house until I fully finished watering the plants.. Pretend that I didn't witness this..

The fence!

And that lazy bump.. make me soo geram

mcm terjerumus dlm pasir..
Laying on my clothes... What should i do with u winter??

Wednesday, December 8, 2010

Hear this! --> Amalina Nabilah Razali

Actually it has been 3 days I haven't spoke to Nabilah my sister.. She went to Turkey, Now I felt lost hahaha, because everytime I get home, I will run upstairs and find her to tell everything that happen to me on that day.. Even though maybe she never listened to me due to she was so busy surfing at that time.. But I still want to talk to her..

And today I just want to tell you lalah, if you happen to open your blog today, I know you are my silent reader anyway.. I met S, my student, you remember him, hint: Honor!.. He had different hairstyle today.. He is so cute haha.,.. And really respect me today.. But I still have suspicious feeling towards him huhu..Later if I got his picture, I will send it to you.. Previously he had a curly messy hair.. Huh So different..haha

Oh mom just msg me.. She just ate her lunch.. What do you eat there..  Nasi beriani kambing everyday?? I just went to the new Giant at seri kembangan yesterday.. Check this out, they sell nasi beriani frozen food .. All are frozen, easier for me when I get married haha.. Then after that I ate ice cream chocolate chip that is so cheap there RM1.19 only.. Eat it with hairos, bnyk jugakla.. Aku pun tak faham kenapa aku suka ke tempat frozen food bila ke supermarket.. Takdela aku nak beli pun kan.. Aku nak tgk jek.. and berfikir bila la aku dpt pergi beli groceries mcm ni dgn hairos hehe..

Oklah later dulu.. Do you know how to comment in the blog??.. Kadang2 kau kan cam bangang sikit bab2
nih.. Takpe google la ye kalau tak tau Daaaaa

Your sister. Casper. Winter. and Benny that will never wait for u at home!!

P/S: Come back soon!!!!uuuuuuu

Monday, December 6, 2010

Blog baru pilihan 2010

Sedar tak sedar dah 7 month dah blogging.. and mmg kelakar giler la masa first time tulis Blog ni.. It's on May 10, 2010.. Sungguh kelakar dan bila baca balik terasa asal la tulis something yang mcm tu.. My First Entry.. Ish ish malu..

Blog Baru Pilihan 2010 ni plak satu platform yang mengumpulkan bloggers2 baru pada yang starting blogging pada tahun 2010.. So ramai yang dah start join..apa lagi jom ramai2!

The next level..

Schedule has been so hectic.. Bila balik I'm too tired to think of anything.. Terus tido.. esok pagi bangun kelas, meeting, buat benda2 selain lecturing.. Skrg bila dah naik lecturer, life mmg sgt teruk, mgkn sbb baru nak belajar buat benda2 yang tak pnah tau sebelum ni.. Mcm kena supervise student project, I know how to make a project but I don't know how to supervise them.. Especially kalau benda tu benda2 cam IS ke GM ke.. Mana la aku tahu kan nak buat mcm mana... Kang hanyut plak budak tu.. Tapi supervise student wajib la kan sbb termasuk dlm scope kerja.. I'm still thinking nak ambik ke tak budak tu.. Even though I don't know whether I have enough spare time ke tak untuk dia..

Secondly tetiba ada email hari ni.. tawaran biasiswa untuk myPHD.. from govt.. Mmg sgt menarik,, but first I don't know if I'm ready for this.. Are my brain ready to be to the next level. Furthermore I'm getting married and it will be issues if I further my study.. But this opportunity is like once in a lifetime.. Kalau nak sambung kena ada the right mind set and kena korbankan beberapa benda.. Masa which is not a good thing kalau baru nak berkahwin..But mgkn just apply je dulu.. kalau dpt baru pk apa kah keputusan yang tepat yang patut diambil.. Sbb adalah insan2 yang ckp2 takyah la buat takkan berjaya punyelah.. sbb you are not ready for this, PHD memerlukan support yang tinggi dari spouse..Kena ada semangat yang kuat.. Aku cam cet..Memandang rendah.. Tapi still masih berpk2.. Mgkn benar jugak kata2 si polan tu..

Tapi december ni mmg teruk.. Baru jek dapat email lagi.. "Regardless of your crazy workloads, I want you to give this journal a high priority.. " Aku cam tau tak you have given me too much things this week and the week before,, Aku belum dpt manage masa dgn betul, nak g tandas pun pk dua kali.. Pastu dgn students baru plak hantar report dlm minggu ni and minggu ni jugakla nak markah.. pengsan dok meratap report tu mlm2.. pastu time tu jugak la nak settlekan pemilihan sukan KSM.. In charge jugakla 2,3 benda tenis, indoor rowing and bowling.. mmg juggling dgn nak siapkan soalan periksa, nak tulis journal, nak tulis paper. Semua benda yang memerlukan ketelitian dan perhatian yang bnyk.. Dan time2 tu jugakla nak uruskan pertunangan.. Nak isi borang cuti seminggu pun kecut perut takut tak diluluskan maka akhirnya setelah berkira2, mohonla cuti 3 hari jek... Nasib la diluluskan..

Tapi benda yang lebih menarik ialah I just know ramai gak yang baca blog ni.. serious tak sangka.. dan ramai jugakla yang tanya tentang beberapa post yang rupanya berguna pada mereka.. Huhuh ni kira cam dah masuk the next level la.. baru jek starting serius tulis blog ni bulan May hari tu.. and bila tgk statistics semakin ramai la yang baca dari hari ke hari which make me so happy.. ;)

Semoga aku dapat menulis benda yang lebih berguna pada masa2 akan dtg dan dapat membantu org lain
dgn hanya menulis..

Sunday, December 5, 2010

couple seat

Smlm baru jek kuar g tgk movie.. Tak de dlm list pun nak tgk movie mula2 tu.. Just kuar pegi breakfast, then tetiba Hairos ajak g cari umah kenduri yang kitaorg nak pergi esoknya.. Umah En Zaidi.. Pastu cari2, dlm peta mcm lalu taman connought, tapi kat garmin rupanya ada jalan yang lebih dekat.. Lalu kat balakong.. Tu yang balik2 dari cari jalan tu singgah Mines,, Pastu terusla ckp kita tgk movie la mlm kang.. citer Harry Potter.. Masa bila tiket brother tu bole ckp mcm mumbling something aku pakai ye jelah.. Then tetiba harga 2 ticket ialah rm28.00. Terkejut kejap.. Rupanya couple seat.. Cet.. Pakai ye jek.. Amik kau..

Tapi mlm tu bila tgk movie.. huiyoo bnyk la perubahan kat tgv mines.. Mmg lebih comfortable.. Then couple seat tu mmg agak selesa.. Tak dgr pun org memekak2 bising2 kat bawah.. sebelah buat apa pun tak dgr.. Kitaorg tak buat pape k.. Mmg focus dgn citer tu.. Bestla citer tu.. Sape yang ckp tak best tu!! mmg bukan la peminat harry potter sebenar or mesti tak pnah baca pun buku citer dia..

Whatever it is.. belilah couple seat selepas ini.. Biarpun anda pergi bersendirian.. Mmg bole baring sambil makan popcorn!

Monday, November 29, 2010

cabaran nak bertunang + berkahwin

It takes too much time for my vendor to think to make something that I asked for the cuppies... Since the date dah dekat .. So I don't want to think too much about it.. Bnyk lagi benda yang nak pk.. Selain dari cuppies tuh.. So I decided to change to other thing.. It's cheaper and easier for me.. Kang dari asyik beremail2 tapi tak dpt solve2 jugak.. better carik option lain..

Apa yang aku lalui mgkn kurang dari apa yang kawan aku lalui untuk dia punye wedding,.. Huh mmg horror lah dgr citer dia.. Takut la kan nak hadapi cabaran2 yang datangnya bukan dari kita.. tapi dari kita nye vendor.. We want to do it as perfect as we can.. Not to say perfect la.. Tapi nearly perfect la bg kita.. tapi sang vendor ni ambik mudah jek kadang2.. Smp kawan aku tak nak recommend la tmpt ni dekat kawan2 dia dah.. But last weekend, I went to her wedding reception, it turns out ok!.. Smp aku rasa dia pun tak ingat kot apa masalah yang dia terpaksa hadapi sebelum ni..

Dgn baju wedding tu sendiri tak siap seminggu lagi nak wedding.. And I don't know how akak tu even sempat nak dry cleaning baju tu.. Pastu dia tak puas hati ngan make up kot.. Dhla dtg makeup kan lmbt.. Pastu kawan aku dah siap nangis2 dah.. tapi tak sempat jugak nak baiki make up tu.. gile ko.. Nasibla kawan aku penyabar orgnya.. Dia sampai tahap dah nak dekat2 tu.. dia dah tak kuasa nak pk.. dia ckp apa pun terjadi baju tak siap ke.. dia lalui jek.. Yelah ni wedding keh.. bukan majlis aqiqah ke atau majlis pergi kenduri org.. This is your wedding.. You must want to have the best dress, the most stunning looks... so on so forth..And the most important thing.. She PAYS ok! No matter la sikit ke bnyk.. tetap she deserves to have the best service.

Then masalah2 yang dtgnya dari pejabat agama lagi... Even aku pun tak sangka pejabat agama punya sistem agak menyusahkan.. make me feel aku better berhati2 kalau nak isi apa2 borang kawin.. Bayangkan firstly dia kena isi borang and then kena fotostat tapi kat tmpt tu takde mesin fotostat.. Kena la kuar cari tmpt fotostat.. Then balik kalau ada salah kau isila balik borang tu.. dan cari lagi tmpt fotostat.. Masa terangkan tu dia tak nak terangkan betul2..And dia kena pergi mahkamah syariah sbb ada problem..bila kat mahkamah syariah tu.. rupanya ada bnyk kes penceraian.. rupanya walaupun kita nmpk ramai yang nak bernikah... lagi ramai rupanya org yg nak bercerai.. So betul la kes kes yang org yang nak bercerai dlm tempoh kurang 10 tahun berkahwin.. Wow.. mmg menakutkan.. Jauhkanla.. Semoga dpt aku melalui segala dugaan dan cabaran setelah berkahwin nanti..So berbalik pada cerita tadi.. Setelah melalui semua kepayahan yang takleh handle tu.. Dia akhirnya dah selamat la berkahwin.. even though dia rasa nak rewind je masa pasal kes make up tu.. But apa2 pun.. I wish her Selamat Pengantin Baru and hope she is happy always.. Dan dia telah dpt melalui segala dugaan sebelum berkahwin.. Next thing to do dia kata Insya Allah dia akan melalui susah senang dgn husband dia.. iskk isk terharu..

Wednesday, November 24, 2010

Surat tawaran as pensyarah

Check pigeonhole and suddenly dpt surat yang sgt besar dari HR.. Alhamdulillah..Dapat jugak akhirnya..Tawaran  jawatan dlm perkhidmatan universiti sebagai pensyarah.. But still dalam tempoh percubaan dlm setahun.. Kena buat pembentangan kertas kerja and penerbitan-penerbitan ilmiah.. then barula bole dpt confirm..

Thank you Allah.. I know I have been blessed..

Tuesday, November 23, 2010

1 month 2 days.

Bila tgk kat engagement ticker kat atas tu rasa terkejut sbb eh camane bole tinggal sebulan lagi nih.. Serius start dah rasa cuak.. Hari tu hairos balik and bring back my rings... I wear it and miracle betul  bila i don't have to resize my ring.. Cincin risik mmg dah sah2 muat sbb size 10.. tapi cincin tunang tulah. size 9.. Haha gembiranya but seriously I didn't lose any weight..Weird but I'm grateful huhu.. So happy to see the rings.. Rasa comelsnye la cincin tu.. Of course la everyone pun akan rasa cincin diaorg comels kan..and rasa tak sabarnya nak pakai..

Mom and dad will go to Turkey on 5th.. and be back on 15th.. lagi 10 hari before the day,, Am I worried?.. Yup, super worried.. Haruskah mereka melancong pada ketika2 ini.. So far everything according to plan.. Mom had added unnessesary things for the event.. Selagi ada masa untuk dia berfikir untuk menambah, dia akan menambah.. And dia telah membeli just beg untuk doorgift dekat one of the shopping complex which harga akan berganda2 kalau beli kat situ untuk benda yang aku rasa seriously unnecessary.. Mcm mana la nak berbelanja secara berhemah mcm ni.. Ni belum lagi kawin.. boleh sgt overbudget kalau mcm nih la keadaannya.. Ni yang rasa nak ambik wedding planner yang akan hopefully bole stay within that budget yang dah dipersetujui..

I don't know what will happen on that day.. but I just hope everything will go smoothly.. And tarikh kitaorg kawin dah pun ditetapkan.. sbb dewan pun dah booked.. Bayangkan dewan untuk tahun depan dah penuh especially untuk tarikh2 keramat..Jgn kata dewan.. Taman pun penuh ok.. Berpinar2 dah my eyes when tanya here and there..My mom mmg menentang untuk buat kat umah, kat taman and malam.. Kat umah sbb nanti umah berserabut, kat taman sbb panas, mlm plak sbb takyah la nak menyusahkan org lain..mlm2 org dah penat..But I love taman and especially at nite..Ramai dah org buat mcm tu.. Cantik!!

But since benda tu lmbt lagi so I will tell you guys later about the date..And baru2 ni tanya la PICC just for asking.. and the price is so so so pricy.. Try to guess?.. Nearly rm100 000 sbb food and beverages kena guna sana jugak.. Dia mcm package la kan.. Terus sentap..Takpela still akan cari2 lagi quotation.. and inform it later.

Thursday, November 18, 2010

Do the writing yourself.

It's 5 pm.. Time running so fast today... The floor in level 3 seems empty.. due to everyone taking a long break..I was marking the quiz that I gave yesterday.. Not bad for the first attempt.. I am scared actually.. because it is so quiet in here... I love quiet but not too quiet.. Even I can hear the clock ticking and my stomach rumbling huhuh..

I have perform some tests for my first research.. and it doesn't have any significant results.. What am I going to do with it.. How can I concluded the tests.. I will try to make bar chart to notice if there is anything important to prove.. But I did not know whether I will like the result or not..

Sometimes as freshies u don't know how to do certain things. How to get to job done.. efficiently and excellently.. And sometimes there are no one to help too.. But actually that is why they hire you.. So that you can settle your own problem.. getting the job done.. How you do it?.. It's up to you.. Sleepless nite, Googling all nite, reading until you have panda's eyes, who cares? as long as the job is done!

Right now I'm having problem to write papers.. I had wrote some papers back then in my master's but at that time the supervisor will review it for me.. Master is like the internship time.. Someone will back you up.. You don't have to know whether your writing is good or not..People will check it for you.. Now I am on my own.. I have my own research to think, write and review my paper's on my own (Actually I'm too scared to send it to any conference because the fear of rejection). Going to write the abstract is challenging enough.. how do you if abstract is too abstract or too details?

You know what I shouldn't be babbling in here.. Better if I go and googling some of the papers and see samples so that I can write a good paper.. A good source maybe the IEEE or ACM.. Good luck to myself!

Tuesday, November 16, 2010

39 days to go

And there it is 39 days to go.. and since preparation telah giat dijalankan lebih awal maka skrg boleh dok2 lepak saje.. Sambil bloghopping dgn begitu bnyk blogger2 yang bride to be or x-bride.. Diaorg ni mmg menyiapkan wedding dgn listing yang begitu details.. Make me amazed.. Something yang I never think of.. And ada yang mmg membuat wedding based on budget yang sgt besar.. And ada yg even do it with a shoe tight budget.. So I love to read both kind of blogs.. And hopefully I will get some ideas..

Hairos has gone back to his hometown today to settle his side's preparation.. And dia kena bring back both of the rings... to check whether masih muat ke tak jari aku ni.. Hampeh.. Still aku tak sabar nak tgk cincin tu.. Since beli hairos dah bawak balik Perak and tak nak kasi aku pegang.. Tak best katanya kalau aku dok pakai hari2.. tgk hari2.. nanti tak suprise la.... Aku cam apakah?.. Boleh suprise ke?..

Bebaru ni bercanggah pendapat with my mom tentang doorgift.. Dia nak pilih yang aku rasa too kiddies.. Aku nak yg lawa..Tapi akhirnya she wins because she pays for it.. uhuk uhuk..Tapi maybe mcm tak cukup jek doorgift tu.. Tgk jelah k.. Sape cepat dia dpt lah ye..But maybe my mom will add it with something else.. We'll see how to settle that..

Then tgh2 dlm kesibukan buat itu dan ini... We may have encounter some issues.. I dont know how we will face it.. And for that I know I need his acceptance and patient... And he gave me this song then..

Chorus:
I live my life for you
I want to be by your side in everything that you do
And if there's only one thing you can believe is true
I live my life for you

I dedicate my life to you, you know that I would die for you
But our love would last forever
And I will always be with you and there is nothing we can't do
As long as we're together

I just can't live without you and I want you to know
I need you like I've never needed anyone before

Sentap? Sgt Sentap jiwa raga I.. Terharu.. Awak.. I really love u..so much

Thursday, November 11, 2010

How is the first week of the semester?

Satu minggu pertama telah berlalu.. dan dah pun start bertimbun2 exercise kat atas meja aku.. campur kat email.. Takut rasa nak buka email.. terkejut tgk bnyk sgt dlm inbox... Checking??.. Wait until saturday la.. tak sanggup nak bersengkang otak tgk jawapan diaorg.. Takut nanti *fainted* tgk jawapan.. Hari ni hari yang free yeay! smlm mmg dasyat.. kelas dari kol 10 - 6 ptg.. Budget nak puasa tapi tak takyah la weii.. Silap2 nmpk semua kepala student cam bulat2 yang membentuk donut..Iman senipis kulit bawang.. Like onion slice haha bole gitu..

So smlm I ask the students to answer this question..
Develop an algorithm for the robot /computer to cross the road at the zebra crossing with traffic light.

Asnwer:
So firstly the robot must go in front of the road.. Near the sidewalks.. Then the robot scan.. "Oh there is a traffic light".. Then scan the color of the traffic light:

If  (traffic light color == red)
     then push the button and wait until it goes green

If (traffic light color == green)
     then the robot can move

If (traffic light color == yellow)
    then the robot should ready to speed up..

And then everybody was laughing.. Typical malaysian robot.. It is so funny and I never thought of this. Usually it was a boring answer.. For example just wait until it turns green and then u can walk.. So the answer this time is different and I can see that they have really good imagination.. They really think of something in details.. Starting from move until u find a sidewalk until the robot scan the button.. Scan the colours.. Haha hilarious..That's why it's great to become a teacher.. Seeing students is one powerful way to make ur day! I have a blast time with them..

Some of them can't wait for their labs.. Keep asking me when we can do our first programming?.. Ok tomorrow is the day when u can make ur first program.. They were like Yeay!!!! Ok.. I never face this situation before haha.. Let see tomorrow how they will work out with python.. Python is one of the programming language..No GUI bebeh..

Ok right now I have to go back and work to check ur exercise *Sweating*

Monday, November 8, 2010

Life insurance

Baru jek tadi ada dua orang dtg kat bilik aku untuk mempromosikan insurance nyawa yang dia jual.. Bukanla kerana aku tak minat.. Inilah antara benda yang aku inginkan bila aku dah bekerja tetap nanti.. Bagi aku insurans nyawa ni sgt penting sbb kita tak tau apa yang akan terjadi nanti.. And sepanjang kehidupan aku ni takde sorang yang mampu menerangkan dgn baik apakah sebenarnya insurans nyawa ni and apa term2 yang dia cover.. Sepertinye sgt memahami abg ni pun ckp dia faham kalau aku tak tau sbb aku masih lagi baru dlm dunia pekerjaan.. So setelah dia terangkan of courselah bnyk benda yang aku nak tanya kan.. sbb ada certain2 benda ni dia seolah2 to good to be true.. Oh tapi akhirnya aku faham.. bila dlm bidang insurans of course lah dia pun nak keuntungan.. So ada certain2 percentage dari duit kita yang mgkn akan di burn.. Ada certain2 percentage yang dia akan buat pelaburan jugak. Tapi walaupun mcm tu kita akan dapat servis yang baik jugak.. Contohnya kalau kita kena barah dia akan coverkan untuk kita terus.. so kita tak perlu cari duit or habiskan duit dlm bank yang kita simpan.. Cuma of course la dgn syarat kita belum kena barah lagi.. kalau tak dia pun tak nak ambik sbb mmg confirm la kalau tak abis duit dia untuk hospital.. Sampai mcm ni sekali hah abg tu terangkan.. And bnyk lagi..


Aku bukan tak nak ambik skrg tapi buat masa ni aku masih kontrak lagi.. and tunggula next year after semua expenses dah digunakan untuk benda2 penting dah habis then Insya Allah aku mmg nak ambik.. But I would rather buat dgn guna skim yang ada islamic touch hehe.. Rasa lebih selamat.. Skrg semua org prefer islamic banking.. Benda yang kita rasa halal and diyakini.. Termasukla using credit card ke.. Aku mmg prefer yang islamic punya.. Support islamic product.. Most of orang skrg pun mmg akan cari hbisan2 tentang food yang halal, and produk yang halal.. Ramai org dah buka mata tentang islamic thingy.. So dari sudut pandangan aku aku of course mahukan produk yang memberi rasa selamat dan diyakini.. Bila aku ckp kat abg tu.. Dia mcm tak cover part takaful.. Dia cuma buat etiqa maybank. Tapi aku ckp kalau nak aku beli aku lebih prefer takaful punya la kan.. So dia ckp dia akan cuba buat plan mcm mana yang aku nak and kitaorg akan duduk discuss balik.. So tgkla Insya Allah by next year I would like to have a life insurance

Sunday, November 7, 2010

Proses Memburu hantaran

Huh my mom was so excited that I'm getting engaged.. She even renovating certain things in my house.. Make my room a mess.. Still, let her be as long as she's happy..

Yesterday I went to Sogo because they are certain hantaran that I still haven't bought.. And disebabkan gaji pun baru gak la dpt.. and ada masa lebih baik pergi jek.. Both of us mmg never ever drive to KL sendiri jadi ktaorg terpaksala menggunakan khidmat GARMIN.. Kalau tak mmg tak kuasa nak berjam free2 kat KL tu.. Kalau sesat pun tak kisah lantak ko la nak recalculating berapa bnyk kali pun.. Padahal aku ni dh berapa lama dok bangi.. Since 2002.. Tapi tak pnah nak amik tahu nak g kl tu mcm mana.. Naik LRT ble lah.. huhu..

So sampai2 kat Sogo nak parking pun mmg jem giler.. Tension.. mmg after this bersumpah kita naik LRT jelah.. Then pergilah pusing2 kat men's area.. Let Hairos decide apa dia nak.. Mmg lama gak la bf aku ni memilih.. Tapi dia gak yang nak pakai.. So aku biar dia pilih sendiri and puas hati.. And akhirnya, wallet, belt and beg kunci.. Harga? Exceeding budget... Haha.. takpela.. Once in a lifetime..



Nak balik tu bermasalah jugk la sbb this is the first time kitaorg park kereta so firstly tak tau nak bayar kat mana.. autopay ke kat kaunter bila nak kuar.. Then nmpk la signboard suruh bayar kat kaunter.. Nasib baik nmpk kalau tak dok buang masa jek merayau..Pastu masalah kedua kitaorg tak ingat kat mana parking.. Punya la berpusing2 last pk2 balik.. nasib baik jumpa.. Rupanya kat tingkat bawah sogo tu bnyk lagi parking.. After this dah tau dah haha..Mmg clumsy giler..

Balik2 tak balik umah lagi.. Pergi pasar malam plak.. Jalan pusing semua tmpt.. Takde nak cari apa pun.. Saje nak melepak.. Balik boom pengsan. sbb penat.. Then rupanya smlm it's my brother's birthday!!! haha,, suka ko ek dpt kek..

Amir's birthday
Dah makin bulat seh abg aku ni.. Anyway Happy bufday untuk ko from kitaorg sekeluarga huhu.. So akhirnya dpt makan kek strawberry yang enak tu ramai2 semalam..

Thursday, November 4, 2010

Best day

I have to teach the students that are going to fly to oversea for this semester and I havent get a chance to meet them individually.. And after meeting them today whoaaa they are so different.. They are active, super bright and really love to express their thought and opinion.. This is like a new experience to me.. Well, I guess it's a good experience after all. Perhaps I will learn something from them as they also learn something from me.. At a very young age, they already trying to do C and C++ and they even know about cryptography, md5 hash..

They also bring their laptop in the lecture hall.. but they are not using it for entertainment only. If I was explaining on historical of computer science, they will trying to find more information about the topics.. Sometimes they were not agree with the contents; they will say it and justify the reason.. Which is cool because it's challenging.. It open up my mind..

and today is holiday.. they were going to the book fair!! cool huh.. Who wants to go to the bookfair on holiday?.. But they are all super nice, humble and very cooperative.. I will certainly know that I will miss them after they fly..


So all of my students take this as a challenge.. You should not take it easy when it comes to learning.. Find information that is around u all of the time and don't just study because you want to get Perfect A.. Study because u want to fill up your knowledge.. I love you guys so much..

For the second best thing that happen to me today is my student status..

September 2011.. Insya Allah will be my convocation day.. Just got the senate letter today..

Wednesday, November 3, 2010

Next step after saving the date!

My mom had forced me to buy a bedsheet and of course it doesn't occur in my mind to buy bedsheet. I mean, what for?.. No one will come into my room anyway.. But after seeing the bedsheet that day, I may have change my mind.. haha.. and akhirnya I bought a bedsheet, 4 pillows, 2 extra pillow case, doormat, and a few things to make my room looks cute i think!.. And of course all of that is the combination of white and purple.. But when we got home and put on the bedsheet I want to start to cry because suddenly I felt that the bedsheet is not sooo cute as I thought it would be... wuwuwuwuwu.. sedih.. I am nearly going overbudget and I am kind regret.. takpela guna jelah.. Nanti korang tgk jelah bedsheet aku yang tak cute tu bg mereka yang dtg la kan.,..

And it left lagi sebulan lebih.. tapi mcm tak kisah lagi.. sbb rasa lambat jo lagi.. Tapi dah start remind all my vendor apa yang patut.. tapi diaorg ni mmg bnyk menyepikan diri and make me nervous.. I just pray and hope it would turn out as I expect it to be.. Kalau tak bole tukar jadi pink bila geram.. Sorang je vendor yang sgt effective selalu hantar email saying apa yang diaorg akan buat.. siap dah hantar quotation and make me happy :).. Lagipun dia mmg akan buat one of important component dlm event tu so I really can count on him!.. Yang sorang ni plak.. dah bgtau apa nak buat tapi dia tak reply2.. so then dia kata takleh buat mcm yang nak.. then when I ask his suggestion tak reply jugak.. Haiyohhh abg jgn buat saya mcm ni bang.. kang jadi lain kang bole hangin saya camni.. One of my friend lagi dasyat.. She will get married end of this month but dia suruh tailor tu jahit baju dia dari bulan 1 tapi tailor tu bole ckp lagi 2 minggu sebelum event baru bole siapkn.. tak ke haru.. dah la dia tak puas hati dgn baju tunang dia.. Kot ye pun sibuk kalau takleh tu ckp la takleh awal2 kan..

So it's ok I will worry about that on 1st December nanti jek.. As for my  events I think luckily book awal.. sbbnya skrg bila nak buat additional things mostly tak ambik dah.. because they are all so busy on 25th dec.. Mmg clash dgn ramai org kawin.. Semua nak buat tarikh tu.. Even one of my sedara jauh pun married on that day.. Better most of my family and sedara mara jgn berpaling tadah eh?.. takleh2... I booked u guys dah lama eh. Pastu cameraman pun takleh dtg sbb husband dia ada hal. But it will be replaced by my uncle and my sister.. She just bought a new handycam and hasil dia pun not so bad.. And tetiba smlm she asked me "Bila ko tunang eh angah".. Aku cam peh.. aku ni kakak kau weh.. kau ble tak tau bila kan?.. Nak terluka ke tak nak..

Sunday, October 31, 2010

New Trimester.

Tomorrow a new semester will begin again.. It's not like I didn't feel excited.. It just I just have a 5 days holiday before this make going to work is the last thing on my mind.. Certain people feel happy to go to work again after a long holiday but maybe not for me.. Because dlm masa 5 hari tu I still went to UNITEN, answering phone call, answering emails.. I dont know what will happen to my inbox if I didn't check my email each day.. So still feeling tired..

Dont get me wrong.. I love my job so muchhh.. Since I know I'm good in teaching, I know this is the thing that I always want to do.. I just hope I have a fresh start tomorrow..

Ehem ehem let start again.. Dear students, welcome to Universiti Tenaga Nasional.. I hope you guys will study hard for my class and try not to fail in my class..I am so happy to teach you new things and hopefully can make u one of the greatest person one day. Be prepared and try to think like a university students..


So ting! A new trimester has begun!



Monday, October 25, 2010

Winter Boot

Pepagi lagi si ifa dah ym, "rina hang free dah hari ni.. " aku jawab, "kenapa".. Aku nak cari winter shoes.. Aku dlm hati pun mcm winter shoes?? kau ni nak berlakon winter sonata ke hapo.. Pastu pergila bilik si ifa ni.. Oh baru la paham.. si ifa ni dpt jadi pertukaran cikgu ke kazakhtan for a month.. And sana tgh musim salji.. padanla cari winter shoes.. ceh.. buat confuse jek.. So firstly kitaorg cari la dkt sg wang sbb dengarnya kat sana bnyk kasut.. Pastu tetiba pergi satu kedai cina ni.. sgt la friendly. dia ckp eh size u takde la kat sini.. sini banyak size lelaki.. kalau u nak u pergi pertama complex.. sana ada bnyk.. kalau pompuan nak cari kasut hiking.. mmg semua cari kat sana..  Pastu ifa cam eh saya baru pergi Pertama complex semalam.. takde pun.. pastu mamat cina ni sgt confident.. Eh mesti ada punya... Kalau u tak percaya saya bole belanja u punya lunch dgn tambang teksi.. Bersungguh2 mamat ni promote.. Siap ckp pergi skrg la sempat lagi ni.. Kitaorg pun cam..giler baik siap nak belanja mkn and tambang teksi kalau dia tipu

Sampai2 kat pertama complex.. tanya terus brand yang nak.. Pak cik ada brand hi-tec tak.. dia terus ckp ada kedai depan tu.. Smp kat kedai depan tu dia ckp ada satu pattern je untuk ladies kalau nak pergi sogo.. Pastu tanya kedai lain pun dia ckp hi-tec bnyk kat sogo and harga dia pun mmg takleh kurang melainkan kalau beli kat sogo sbb sogo tu supermarket.. Aku cam dlm hati baiknye semua org ni.. siap promote pergila sogo sana murah2.. bnyk choice..Pastu at last pergi la sogo.. Tanya la abg kat tmpt lelaki tu.. abg ada tak jual brand hi-tec.. dgn confident nye abg tu jawab..takde.. Pastu aku ngan ifa dah hangin asal auntie2 tadi ckp ada.. Pastu kitaorg blah, sblm tu naik atas dulu g food court kat sogo.. Rupanya tingkat atas sebelum food court ada tmpt untuk outdoor.. Sana giler melambak2 kasut winter boot tuh.. Siap ada discount.. Then ifa beli siap jimat rm150 la dari harga sebenar.. Bagus betul semua promoter hari ni.. Mmg dapat bnyk pahala.. Mgknkah kerana bos korang tak bagi bonus tahun lepas?? huhu


Winter boot ifa

Tapi bagus gak menemankan ifa hari ni.. Sbbnya aku ni mmg sah2 nye tak pnah berjalan sampai kl.. tak kuasa nak drive,, so baru la nmpk bnyk giler kedai pengantin n kedai sukan kat situ.. Bnyk choice and lebih murah.. And kat pertama complex tu sgt bnyk kedai tailor.. pasni ble la try kan.. I'm still trying nak cari tailor untuk buat baju kurung.. sbb selama ni beli siap jek.. so nak la try yang custom made plak..Mana tau lagi lawa dari beli yang kat kedai.. Kalau sama jek konsepnya.. mmg aku beli balik ready made je balik kat kedai.. Pastu baju pengantin dia mmg not bad.. Sgt bole dipertimbangkan.. Sbb mostly tmpt pelamin takde masuk kan baju sekali dlm package... and kalau ada pun tak mcm yang aku nak.. So tmpt2 mcm ni mmg patut direview nanti..

Thursday, October 21, 2010

12 barisan manusia dlm menuju ke akhirat

I just got this email.. dlm 3 hari yang lalu.. just want to share la kan.. bila baca2 ni.. terasa la bnyk sgt kekurangan diri ini.. Jadi harapnya kita just jadikan teladan.. Insya Allah..So sorry sbb entry ni agak panjang dan sukar dibaca..


Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Barisan ke-3:

Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Mereka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. Mereka adalah orang yg melakukan zina.
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

Barisan ke-9:
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:

Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.
Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"


BACALAH YASSIN

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Untuk renungan semua,

Siapakah orang yang sibuk ?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?

Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.

Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar ilmu ini dan tidak berkongsi pada orang lain.

Yang baik itu dari Allah, yang buruk itu dari kelemahan diri saya.. Wallahualam

Tuesday, October 19, 2010

Niza Tunang + Trip to Melaka

Last weekend kitaorg, me, hairos, abg din n rozi pergi umah niza sbb nak menyambut hari bahagia cik nini.. sbb dia akan bertunang.. wah... hope you will always be happy cik nini.. meriah beb pertunangan tu.. kitaorg kawan2 dia yang over excited.. Cik nini sgt sweet that day dgn colour pink huhu..but the tema is purple-pink

 
Niza after make up
 Saat menyarung cincin



                                 Nini dan official fiance.. Yusmahrizal
Hantaran nini purple-pink and yus krim-coklat
                                
Friendss

         
Rumah Melaka




Then after that, mestilah mengambil peluang berjalan ke City of Heritage ni.. Dah nyata2nye dah sampai Melaka.. The first thing yang kitaorg nak buat ialah pergi tgh2 bandar2 dulu.. Pastu check GPS.. tak tau nak g mana.. Puas la dok menggodek, Melaka City la, Melaka town la.. Then ada ayer keroh,, So ikut jelah GPS tu ke ayer keroh.. Sampai2 sana terus g taman mini malaysia.. Tapi tak masuk semua umah.. penat dah masa tu.. Melaka mmg hot.. dahla aku ni ala2 kontrol ayu dgn pakai kebaya nyonya kat tgh2 perkampungan tu.. Mmgla sesuai sekali dgn environment yang ala2 kat zaman 60s..tapi mmg dah panas sgt dah... dahla baju hitam... inner pun hitam.. abisla muka hitam sekejap.. So ni lah some pic masa kat sane.. Tapi Melaka for me personally make me want to come back.. ada tarikan yang tersendiri.. pasni nak kumpul duit bnyk2.. and nak tour around Melaka..  
 
abg beca

 
Kapal perang kot

 
around town


Friday, October 15, 2010

save the date!!

So akhirnya kali ni setelah pelbagai perbincangan yang panjang.. dan memikirkan semua pihak.. kami already save the date.. tinggal 69 hari saje kot lagi bersamaan 10 minggu.. On Christmay Day.. Bley tak?.. It's not my decision ok.. My Future Father in law nye decision.. Alasannya sbb memikirkan semua benda dah lepas.. Anak2 sedara dah habis periksa.. dah sunat.. tak yah pk apa dah.. just focus on our engagement jek.. Wah.. bg priority lebih nmpk..Bg pihak my family pulak.. takde hal... kitaorg takde sedara yang ada apa2 hal yang penting dlm tahun ni..

Aku pun tak ingat bila tarikh Hairos officially propose aku... I think dlm bulan 7 kot,, lama dah kan?.. Perasaan masa tu mcm bursa saham ditutup bercampur2... tak sure nak ke tak nak.. Pastu pk2.. akhirnya bersetuju la kot.. sbb dia pun nmpk serious.. and reason2 lain utk tak menolak ialah sbb dia sgt understanding and reasonable..

So starting masa tu dah start look up to magazine.. Masa tu mcm blur2 lagi.. Tgk magazine tu rasa cam tak cantik tapi asal la ble kuar magazine.. confuse.. So mcm terpk mcm ni ke contoh2 hantaran yang wujud masa kini.. sungguh tak cute.. and then barula start searching online.. Baru la cam buka mata hokeh.. punya la bnyk bloggers yang jadi wedding planner, yang mgkn takde nama and baru nak start2 naik in this industry.. And I was looking at hasil kerja tangan diaorg.. Truely..Speechless...Dropping jaw senah.. And kebanyakannya as young as I am.. They start buat for their own majlis.. and baru la buat kawan2 punye.. Pastu baru la jumpa majalah Ratu Sehari.. and keluaran dia hanya setahun tiga keluaran je.. And baru la nmpk nama gah2 dlm industry wedding planner ni,,

1. Nas Great Idea - tapi mahal nye la kau ni kan.. deco starting from 20,000
2. Reka Temoor - tak pnah tanya harga sbb nmpk mahal.
3. Dicky D Fabolous - Ni mmg cantik.. gempak betul pelamin tp takde website la plak..
4. Zaifie Zainal - ni pun I just know after searching dlm internt..  Harga pretty reasonable..
5. Merisik Gallery - Ni la yang young WP tu.. cantik.. and always come out with new idea,, Harga mmg reasonable and suit my budget.
6. Kerja Kahwin - Suka akak nye deco untuk garden wedding.. Splendid Job..
7. D Jari Artz - Lengkap ngan satu package,, Sesuai pada mereka yang nak guna khidmat wedding planner terus.. Takyah pk pape dah.. semua diaorg uruskan.. dari katering, deco, hantaran..
8. Wedding galore - Cantik and harga yang reasonable.. Tapi mcm lebih kurang zaifie deco dia..

Tapi eh hello rina.. kau ni nak tunang ke nak kawin?.. Hehe.. Tapi yelah skrg ramai dah kot buat tunang ada pelamin.. So I dah booked on one of the designers kat atas nih... Hopefully berpuas hati la.. sbb nye harga agak mahal ye di situ..

Then try la tgk cincin.. And I was blurred bab2 cincin ni.. Dah sah2 nye aku tak berminat dgn warna2 gold ni.. And then bila paham konsep harga tu.. baru la tau kenapa makcik2 dlm citer mami jarum tu kaya habis.. rupenye satu cincin kecik pun dah harga rm700.00.. kalau yang pakai satu lengan tu entahla berapa pulak harganye.. Tapi aku mmg tetap suka benda yang simple and tak crowded sgt.. So mmg bertuah la tukang beli cincin tu sbb murah la sikit kan.. Tapi dia plak suka yang crowded.. Ikut la k.. bukan aku nye duit pun.. Akhirnya beli dua cincin satu untuk risik and satu untuk tunang.. Ble plak uncle tu.. aku ckp nak size 10 then dia kata takleh2 u size 9.. E eh.. tapi lama2 oklah fine 9.. Pastu mulalah bengang sbb nmpk gemuk dah jari jemari nih.. Mmgla ngam2 masuk. but still tak cute. Cincin tunang lak tuh.. Dah la kena pakai nanti.. So pasti akan diresize balik cincin tuh,,

Hantaran maybe 7 - 9.. Tu pun puas la memikirkan nak letak apa sampai 9 tu.. Mostly makanan la kan.. Sep duit sikit senah.. Mostly my friends semua DIY jek.. Kagum.. Aku ni mmg taklah la kan.. tak de talent.. dulu2 kalau buat lukisan ke menda2 yang berkait dgn arts ni sah2la aku dpt D.. So ada gak aku bungkus2 jek letak dlm plastic.. Mmg sikit jek lagi mak aku ble buat muka..

So at last nye dah booked kat pelbagai tmpt.. and sape suruh gatal pg amik semua online.. dah semua benda yang perlu diambik kat pelbagai tmpt.. jauh2 lak tu.. Shah alam ada, Damansara ada, BTHO ada.. So nasibla yek rina.. semua tu kena amik on 24th December.. Sehari b4 the day.. Tapi org mcm aku ni buat dulu.. akibat dia pk kemudian.. huhu

So ni jek update for now.. Daaa

Monday, October 11, 2010

Week of conjecture

Hari ni pepagi dah bengang dapat email from one of my vendor.. Huh.. Sakit hati ni.. Tapi pastu pk2 balik malas rasa nak marah2.. So da reply email tu.. even tak tau sape la yang customer dlm situasi nih.. and terangkan secara baik2.. and then baru la org tu ok.. Mgkn la aku pun ada bersalah dlm hal nih.. tapi tak boleh ke bincang elok2.. bukannya takleh paham..

And tak lama lagi exam akan diduduki oleh anak2 murid aku.. and hopefully korang perform la okey.. Cikgu dah bagi apa yang terbaik..dan dah bagi exercise yang cukup bnyk.. So hopefully it turns out ok jugak..Then tadi tgk la balik soalan exam sbb soalan ni dah siap dah lama.. Tetiba cam rasa susah pun ada jugak.. hehe.. But I positively believe you all can answer it if you are well prepared.. After exam, boleh la lepak2 sementara tunggu next trimester.. Itupun maybe sambung buat experiment2 yang bole menambah baik kan pengetahuan and results.. Hopefully tercapai apa yang nak dibuat in this month..

Tapi mmg dugaan kesihatan betul la bulan ni.. Habis tenaga dok menahan sakit jek.. Masa awal2 bulan hari tu g check.. and doc detect ada low blood pressure.. and this week sakit perut yang unknown.. Tapi aku tetap kuar jalan2 cam biasa.. main badminton.. pastu mula la muka dah pucat2.. Hairos dah dua, tiga kali tanya.. awak ni sakit2 camni nak g jugak ke?..Mestila.. kata nak main untuk uber cup.. huhuhu.. and Hairos akan wat muka cam ingat kelakar la tuh..

And this weekend, akan bergerak ke melaka.. Yeay!! Itupun kalau kesihatan mengizinkan... huhu..

Thursday, October 7, 2010

Kerja, committee work and friends

baru je habis membusykan diri jumaat lepas dgn deco jamuan hari raya COIT.. fuhhh semuanya berjalan lancar akhirnya.. Just hope everybody had fun.. yelah kita organizer tak mengharapkan apa2 selain kepuasan dan kegembiraan orang2 yang dtg.. and had a busy week so minggu depan 6-8hb aku akan bercuti dan main game.. bahagiaaaaa. Some pics on the day..



the stage
 
Ladies


setting from the above

 
hari sebelumnye.. decorating..


Then, just get my result.. i think sesuai lah dgn apa yang aku dah buat sepanjang tahun.. rasa cam main2 jek.. arghh tahun depan hopefully dpt yang lagi baik,.. My job requirements is not as hard as others.. so please la rina.. perform okay!! Tapi tulah next year kalau dpt upgrade jadi lect, requirement dah naik la plak.. kan dah susah nak capai x mcm tutor nye scope... Sape suruh aku tak bersungguh2 kan.. Walaupun begitu aku gembira sbb akhirnya dah habis master walaupun pada mulanya aku rasa tak mgkn aku bole abis. and luckily selama ni aku bayar fees tepat pada waktu so hutang aku yang last sekali untuk sem ni tinggal rm515.00 and telah pun dilangsaikan tadi.. Yeay dah boleh konvo dgn senang hati!! Takyah pk nak bayar pape dah..

This month and next month mmg penuh dgn undangan pertunangan n perkahwinan.. and kali ni semuanya melibatkan my best buddies..
16/10 kat melaka.. (engage)
31/10 kat jb.. sufee (married)
20/11 sufyian and jun (engage)
27/11 dewi - best buddy dari from 3 (married)

Sebelum ni kalau yang nak tunang ke kawin bukanla best friends.. so tak rasa excited.. kali ni cam semua nya rakan terapat..  Dpt amik berkat bnyk sikit dari korang okey..Really2 tak sabar nak pergi engagement and kenduri kawin korang.. And dpt la aku pergi ke majlis sambil bercuti2 malaysia kejap.. Tapi tak dpt la beli pape sgt.. tgk jelah yang mampu.. Lainla gaji aku rm25000.00.. Barulah jalan2 sambil ambik je apa aku suka

So see ya nanti!!!

Wednesday, September 22, 2010

to many things to be grateful for..

One the best time in my life is I think when I work as RA.. I have wonderful friends and we still keep in touch with each other until now. and one of the best thing is most of us now have the job that we dreamt of.. Rozi dah jadi lecturer, Huda dah kerja as PTD, niza pun dah kat govt sector (MAMPU), lim has become a tutor and aku pun dah jadi tutor. The best thing is, alhamdulillah we reach our dream. But it's not just plain lucky. We really work our a** off.

As for me, when all of my friends have been hired and get really high pay, I still work as RA to further my study and received really low pay ok.. but the important thing is I know this is the path that I want to take. If not dah lama lari kot.. sometimes akan rasa down sbb your friends ada yang dah kerja title best2.. ada yang dah naik gaji..

So kalau ada org rasa sesetengah org tu mcm mudah je dpt apa yg diaorg nak. well I guess it's not true.. We have to sacrifice a lot of things to make it happen.. but if believe in yourself , you will MAKE it happen, Insya Allah.

Tetiba nak cari deco untuk raya last 2 years and terjumpa gambar ni
dah tak ingat wujud gambar ni.. rindu

mereka

all RAs except Alan

awak ada baju ni ke?





Tuesday, September 21, 2010

Thanx for the song dedication ;)

Bertemu Cintaku -- Ezad Lazim

Di sini aku telah lalui
Detik hitam silam
Pernah menghantuiku
Apabila bertemu dirimu
Berubah segalanya
Kerana kejujuranmu
Kasih cara bicaramu
Senyum di bibirmu
Membuat ku rindu

Korus
Tak pernah aku terfikir
Akan bertemu cintaku
Malah ku telah cuba melupakan semua
Tapi sukar kali ini
Akan aku terimamu
Sama kita berpimpinan
Jalin hidup yang indah bersama dirimu
Ku akui ku cinta padamu

Ulang korus
Jalin hidup yang indah bersama dirimu
Ku akui ku cinta padamu

Saturday, September 18, 2010

Love = Electricity? No wonder I work in uniten..

Bebaru ni I watch this korean series.. Title He's Beautiful.. Not Bad la citer dia.. Lagi best dari coffee prince kot..

He's Beautiful
Then citer ni mcm biasala.. ada 3 lelaki suka kat satu pompuan ni.. citer2 cam ni.. kalau bole mcm dia la satu2 nye pompuan yang wujud la dlm dunia..pastu lelaki lain frust and ada sorang ni tanya kenapa suka kat hero tu.. Pompuan ni ckp sbb masa dia pegang tangan lelaki tu.. dia rasa electrical shock.. And I was stunned.. Dia hanya pilih lelaki tu berdasarkan kriteria tu jek.. It makes me recall something..When I was a teenager, I will always melanggan majalah Remaja.. (And kini tak lagi ye.. sbb information dia mcm kurang padat dan isi yang semua org pun dah tau).. Then in Remaja.. pnah ada satu article ni citer mcm mana kita nak tau adakah kita mencintai seseorang itu..Ciri2 nya amatla mudah..

#1. ketika anda memandang matanya, anda merasakan sesuatu
#2. Ketika si dia memegang tangan anda, anda merasakan ada aliran elektrik dlm tubuh anda
#3. Anda menangis ketika berjauhan dengannya

Something like that la.. Dan aku mcm Oh come on la, bole tak bagi nasihat yang aku masih tak tau... kalau jawab kuiz pun dia nye multiple choice terlalu terang2 kepada jawapan.. So no point pun amik kuiz tu.. Sbb tu aku amik keputusan untuk berhenti melanggani majalah tersebut.. sambung citer tadi

Kemudian pada saat ini aku merasakan ada benarnya apa yang dikatakan dlm kedua2 cerita tadi.. sama ada dlm citer korea tu atau dlm majalah remaja.. Cuma aku tak pnah amik pusing sbb pada aku.. apa kaitannya rasa electrical shock tu dgn percintaan aku.. I have been in that situation di mana someone hold my hands and I do feel that electrical shock running in my body.. And I really2 love this guy now.. Is this thing called chemistry.. Honestly I dont know..

To make me realize that I am in love now really make me took a long journey.. I have been hurt before and after that I promise myself even though I'd be in a relationship, I'll make sure he will love me more.. and it is not a healthy relationship.. hasilnya semua org menderita.. really waste of time.. Up to until now I realize betapa gembiranya memiliki cinta..no matter you have to cry sometimes for the love, and feel sakit bila jealous.. but it makes you happy because of the love in the air...

(Flashback)At one time my sister always gaduh2 ngan bf dia  and I will always said that Lucky me because I'm keeping my heart more for me and I will never suffer like you.. but I never felt the happiness.. Truely my heart is an empty soul.. But now I know and I realize how happy to have someone that love us as much as we love him.. and my sister akan pulangkan paku buah keras.. "Skrg kau dah paham kan apa aku rasa".. aku tersengih je time nih..

So adakah anda semua pnah rasakan electrical shock itu.. But that doesnt mean you havent found the love of your life k if you never felt it.. (ada gak yang putus hbgn sebab kata2 aku ni kang) Everyone experience is different ok..


Thursday, September 16, 2010

Hari Raya 2010

Raya tahun ni.. balik jb dulu.. so dok umah alang aku and first day raya.. tak pakai baju raya pun.. sbb dok lepak kat umah je.. so no point pun nak pakai baju raya.. so ni lah jadual raya tahun ni:

Raya kedua main scrabble,
...
Raya ketiga main star wars monopoly,
Pastu main uno polly pocket, dok mengasah minda raya2 ni

Pastu g jusco shopping sakan.. ble tak?.. padahal org shopping before raya, ni aku dah terbalik.. tapi mmg best balik jb kali ni.. dah lama betul tak balik.. lebih kot 5 tahun.. dah bnyk yang berubah.. jalan2 kat sana pun dah tak ingat.. Sgt miss jb tapi raya2 balik jb cam balik bandar so takde la gambar2 sanak saudara mcm tahun2 lepas... aku pun pakai baju raya bila dah raya kelima..lain suma pakai jeans.. Tapi balik kali ni semua org ckp dah kurus.. aku cam iye ke? amek hati je korang kan?.. padahal bulan puasa satu kg pun tak turun.. tapi ina ckp ada org berat tak turun tapi badan jadi lebih kurus.. entahla.. tapi i ske hik hik.. So masa kat jusco tu singgah la lavender,, then ternmpk roti colour hitam




Roti charcoal


donut charcoal

Comel nak mati.. donut ngan roti arang.. beli kang sape plak nak makan.. so tgk je.. Then as a tradition every year mesti pegi swiss garden resort.. so lepak sana dua hari.. sambil2 pergi umah sedara mara.. Depan hotel ada la laut yang ala2 selamat.. then pergilah mandi with my sister.. dia yang gatal nak pergi laut.. I have trauma to swim at sea even though takdela pengalaman buruk pun.. tapi cam takut.. so dok la kat tepi tu sambil ombak main pukul2.. and I'm still scared..pastu bnyk umah anak2 ketam and ada anak2 ketam yang cuba nak gigit2.. and membuatkan aku terus nak balik dan dan tu jugak.. tapi nabilah berdegil.. tp aku blah gak lantak kau la di situ.. pastu dia buat2 jadi batu kat depan laut.. ada gak kena sepak ngan aku kang.. aku pun lepak la lagi.. Cis hati yang terlalu berlembut.. aku bukan apa.. kang ada yang hilang kat laut kang memang sah sah aku kena gulai ngan mak aku nanti.. (gambar2 tak diambil kerana dua2 nak men air and camera bukanla kalis air sgt)..

Pastu last day baru la pergi umah tok wan.. oh rindu nye pada kg halaman.. Tapi tak amik gambar gak sbb sibuk nak bergossip ngan sanak sedara.. Then mlmnya aku terus balik kl.. Then dpt surat.. ni.. card bonuslink yang baru dah sampai

Green card bonuslink


Passport to a greener world
Untuk selamatkan temengor forest.. This is the only small piece of thing that I can do for my world.. Selalu emo dgn org yang tebang pokok.. And hopefully InsyaAllah after this akan collaborate with one of the professor to make something in making the computer more friendly with the environment.. in making green computing..

I always believe in karma.. We make the world more greener, we will save the animals habitat and the animal itself, and we will get something in return, fresh water to drink ( from the mountain), fresh food to eat(it is better to eat ayam yang berlari2 kat kg dari ayam cucuk kat bandar).. and we can breathe the fresh air.. So help save the world!!!

What ever it is.. Selamat Hari Raya to alll!! And may all of u have the best hari raya celebration..