nuffnang ads

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Second Birthday tickers

Monday, January 31, 2011

Kursus kahwin at putrajaya

So smlm berakhirnya la kursus kahwin kitaorg kat putrajaya,, I have been to kursus kahwin before, tapi since my fiancee ajak teman, ok jek.. sebelum ni pnah amik kat Masjid Negara.. so sgt la tak best and boring.. so mcm expected la yg kali ni pun akan boring.. siap nak bawak majalah.. tapi cam leceh la nak pegang.. so tak bawak.. 

Sampai2 kat sana.. kitaorg tak tau nak pg kat mana.. sbb dia kata kat presint 9 and bdepan dgn food court.. pastu mmg expect mgkn kat dewan presint 9 punya bangunan la kan.. tapi since kawan lagi satu pun ikut so dia tunggu kat kedai mamak tu.. so pergilah kedai mamak tu dulu.. Aku ni pun terfikir.. dia kata kat sebelah kedai darusalam and berdepan dgn food court.. La betul2 sebelah kedai mamak tu rupanya.. Tmpt tu ialah office lot.. So cam apakah?? kecik nye tmpt nih.. Sabtu tu start kul 2.30 and sunday baru start kol 8.30-5 ptg.. cam terbalik la biasanya sabtu pagi sampai ptg then ahad yang setengah hari.. tapi pergi jelah.. 

Once dah duduk.. and start dgr ceramah.. seriously rasa tak nak buat benda lain.. Ceramah yg sgt berbeza pada aku dgn tmpt kursus kahwin yg lain yg selalunya more to lawak2 lucah.. Ni something yg kita nak dgr.. diaorg ceramah based on kajian yg dah dibuat pada pasangan yg asyik bercerai sebelum ni.. Part yg aku rasa selama ni ambik endah tak endah mcm berfikiran positif la, tidak membebel, diulas dgn cara yg tersendiri dan sesuai dgn apa yg berlaku skrg nih,, And rasanya perceramah dia muda la.. so apa yg dia cerita mgkn cerita dia sendiri or kawan2 dia.. Mcm dia ckp katakan suami suka layan keta.. biarlah dia dok layan keta.. nmpk jugak depan mata.. nak tukar seat bucket ke.. nak tukar bonet L2S ke.. yg penting kita nmpk.. (penceramah tu perempuan ye).. Pastu dia ckp paling penting kalau suami balik lmbt jgn nak dok cemburu terus tanya abg g mana bang.. sbb mcm tak percaya,, nak cemburu biar cemburu celik dah dpt bukti baru tanya..ni tak org tu baru je nak masuk tandas terus tahan kat pintu.. jadi suami mestila pening bini mcm ni kan... And dia pesan.. bila kita 5 tahun pertama kawin and gaduh dlm tempoh tu jgnla panik.. sbb tu tempoh terkejut.. sikit2 terkejut,, lepas 5 tahun ke atas ialah tempoh paham.. tapi belum tentu bole terima (ni kira tempoh 10 tahun ke bawahla) Lepas 10 tahun baru la serasi.. dah paham sgt dah and InsyaAllah bole terima.. So dia kata sampai anak dah nak UPSR baru nak bole bg serasi.. So jgn mudah ucap la kata nak cerai.. yg penting cuba untuk saling memahami dulu

Dan ustaz lagi satu takleh blah..dia tanya apa tujuan kita kahwin.. jawapan org yg usual nak halalkan apa yg haram, nak zuriat,, so dia kata.. kalau kawin sbb nak zuriat.. ada org 10 tahun kawin takde anak lagi.. abis tu nak cerai ke?.. then dia kata dlm Al Quran ckp kawin sbb nak dapat ketenangan jiwa sbb dpt isteri dari jenis2 kamu.. untuk berbelas kasihan dan berkasih syg.. balik je tgk isteri tgk suami rasa tenang jek.. kalau balik rasa serabut jek.. dah lari tujuan la tu kan.. And dia kata konsep berhias ni ramai pompuan salah faham.. dia berhias untuk rasa dia lawa je.. padahal berhias ikutla taste suami.. korban sikitah taste kita.. dah kalau suami suka kata lawa tu maknanya dia suka la tgk kita ni.. kalau suami suka lisptick purple, pakai la purple.. sape suruh dpt suami pelik camtu kan.. panjang la penjelasan dia.. Tapi sepanjang tempoh tu aku rasa sgt2 bnyk belajar.. sgt2 bnyk benda yg kita tak tau.. Dan punca penceraian bukan benda2 besar,, hasil kajian hanya kerana tak pandai masak, tak nak gosok baju, pasal salah beli barang dapur.. boleh jadi punca cerai..ini la sbb kenapa setiap pasangan kena tau tanggungjawab masing2 and kenapa sentiasa saling mengalah,, mengaku kalah tak semestinya kalah.. kadang2 ada bnyk hikmahnya... 

Selalu dalam ceramah ni diulang2 kalau Allah kata benda tu tak payah buat toksah nak kaji la.. pasti ada kebaikannya.. contoh kalau tutup aurat pasti ada kebaikannya.. kalau poligami ada kebaikannya.. tapi aku cam tak nak la hurai panjang.. kang tersalah plak.. tapi terlalu bnyk benda yg dipelajari.. terlalu bnyk benda yg kita tk tau.. kalau ceramah mcm ni 5 hari pun sgp.. sgt berbeza dgn kursus kawin dulu.. kursus kawin skrg bnyk pengisiannya,, so kalau sesape nak try.. bole try buat kursus kawin kat sini... http://kursuskahwin-putrajaya.blogspot.com/ Cuma dia masih baru and bnyk la kekurangan jugak.. kalau dok belakang tak dgr sangat..sbb sistem audio dia kot..  tmpt makan pun sempit.. tapi pada aku yg penting pengisian tu kan.. InsyaAllah dpt dijadikan pengajaran untuk kita yg baru nak menempuh alam perkahwinan.. 


Saturday, January 29, 2011

5th day

Start Date: 25 January 2011
End Date : 1 March 2011

Target Weight : 40kg
Current Weight :45kg

Total Lost : 0.0 kg

Yesterday's food:
Breakfast : Mee hun + telur + paru
Lunch : Nasi hujan panas + daging + sayur dalca, teh tarik, sagu (jamuan yg teramat sedap)
Minum2 petang : None
Dinner :  Meggi sup

Exercise: None

Friday, January 28, 2011

4th day

Start Date: 25 January 2011
End Date : 1 March 2011

Target Weight : 40kg
Current Weight :45kg

Total Lost : 0.0 kg

Yesterday's food:
Breakfast : Skip *tak sempat*
Lunch : popia 3 biji
Minum2 petang : None
Dinner :  Nasi + sup ekor + telur dadar
Supper: Meggi sup + roti

Exercise: None

Makan cam tah hape2.. Now I know why I never lose any weight.. haha... Too little time to accomplish bnyk benda.. balik dah pukul bape.. So forget it lah nak bersenam ke hape.. Balik kol 10pm.. Tak tau la kalau kawin bole buat mcm ni lagi ke tak..

But hari ni happy.. accomplish something else.. I have managed to secure one sponsor for the conference committee that will be held in UNITEN this coming November... They want to have a video conference for the conference this year.. and we thought we have to deal with all the software.. and after that trying to ask one of the big network research group in malaysia.. and they are willing to sponsor the VC,.. Alhamdulillah.. with all the equipment for free.. not chargable at all..

Thursday, January 27, 2011

3rd day

Start Date: 25 January 2011
End Date : 1 March 2011

Target Weight : 40kg
Current Weight :45kg

Total Lost : 0.0 kg

Yesterday's food:
Breakfast : Skip *tak sempat*
Lunch : Nasi goreng kampung + telur mata
Minum2 petang : None
Dinner :  meggi goreng ayam

Exercise: Run 22 minutes on treadmill in the morning

Mmg tersangat penat.. balik smlm sampai2 umah kol 9.30 pm.. See takkan turun berat.. walaupun exercise.. tapi of course perbezaan nya bdn rasa fit lah kan..

Wednesday, January 26, 2011

2nd day

Start Date : 25 January 2011
End Date : 1st March 2011

Target Weight : 40kg
Current Weight :45kg

Total Lost : 0.5 kg

Yesterday's food:
Breakfast : Nasi + bihun +mee, teh o and popia
Lunch : Nasi putih + ayam masak kicap
Minum2 petang : Old town Xi Mult + Double Kaya Toast
Dinner : Teh tarik + Tosai + meggi goreng

Exercise : None. *tired after invigilate exam sampai kul 10.00pm*

Am I happy for the lost of 0.5kg?.. No, because dia sentiasa 45kg selama ni.. dia takleh turun and takleh naik dgn cepat..

Tuesday, January 25, 2011

Nak jadi kurus lagi..

Tolongla.. actually dah sungguh lama ingin berdiet.. Even though ramai org ckp no needla.. sbb mmg berat yg ideal.. tapi tak nak jugak.. Nak jugak kurus lagik... Kira tak tercapai nak pakai baju dulu2.. So smlm tgk la losing it with jillian.. Selalu jek terharu tgk diaorg.. mcm terharu dpt turunkan berat.. Giler ko dlm 6 minggu turun berkg kg.. Aku cam nak turun 5.5kg jek..Sbb skrg berat 45kg.. So tak cute.. kena kurus lagi baru cute.. Bengong nak mampus kan..

So berdasarkan losing it with jillian.. starting from today.. I promise akan start the process of diet.. After 6 weeks.. I will lost the total of 5.5kg.. Watch it ye.. So starting from today :25th January (OoO hari ni tepat sebulan bertunang.. tak perasan *tetiba plak citer lain*)  and akan end on 1st March..

Makan pagi tadi dah la bnyk nak mam.. So start dgn campur2 nasi goreng, mee goreng, bihun goreng and telur masak pedas, teh o ngan kuih popia yg manis and terlalu la delicious sebanyak 3 biji.. So korang bayangkan la total kalori aku for morning tadi mcm maneh.. I really enjoy food and eat a lot.. Ada certain org nak berdiet takleh sentuh nasi langsung 3 bulan.. Aku ni plak mkn nasi 3 kali sehari.. morning nasi, tghari nasi, mlm nasi.. So camno nak turun?? Asal teman hairos mkn... sah sah la aku mkn dgn sup2 ekor..beriani kambing.. dgn midnight nye skali pun aku turun mkn.. So weight aku kekal di tangga 45kg and baru naik pg tadi 45.5kg and membuatkan aku sakit hati..aku start nak turun kan berat since sebelum tunang dari bulan puasa dulu.. so dari bulan 8 sampai skrg dah 6 bulan berlalu.. Dan kini nak mencabar diri sendiri nak turun 5.5kg dlm 6 minggu.. Idea ni dpt dari kawan aku yg buat problog jugak Juliana Zainal.. So i thought this maybe one of the way untuk turunkan berat..

So kita mulakan yah:

Starting date 25th January 2011

Ending date 1st March 2011

Target Weight : 40 kg
Current Weight :45.5kg

Breakfast tadi - bihun + nasi goreng + mee goreng + 3 popia and teh o
Lunch :Unknown yet
Dinner :Unknown yet

Type of exercise today : Maybe running on treadmill.. (tapi ptg ni kena jaga exam *penat*)

So far keyakinan is like zero% maybe after turun 0.5kg.. I will add up the confidence.. dan akan melompat2. Will see..

Akan update esok apa yg saya buat hari nini.. Daaa

Sunday, January 23, 2011

Buku berdiskaun hebat

Emm memula nak g mkn jek dekat2.. pastu hairos ckp jomla g alamanda.. Aku cam emm ok gak tu.. mmg dah lama giler tak g shopping compleks.. Sbb kuar mmg dah setiap masa.. so expenses selalunya terlebih sudah.. so lupakan hasrat nak g shopping compleks sbb selalu dok terbabas beli barang yg tak de dlm keperluan..

So jalan2 citer2.. pastu hairos g la semayang kejap and aku ke MPH.. tetiba ternmpk satu buku.. "Building a love that last".. Baca2 mmg menarik.. Dah start pegang tak nak lepas dah buku tuh.. Then hairos sampai..dia ckp "Hai nak beli ke?.. sbb dah sah2nya gaji takde lagi.. still nak membazir.. dgn laju aku menjawab, "nak kot".. Pastu dia ckp.. "Buku2 awak yg bnyk bertimbun2 tak baca lagi tu mcm mana?.. Yg ni plak bila nak bacanye.. " Huhu, baca bila masa yg abg takde.... Dia ckp"emm yelah tu".. 

Pastu ble plak tak cukup lagi rm3.. dgn rakus "pinjam rm3 ble?" Dahla nak beli tak cukup duit plak tu.. dgn tak malu nye mintak org.. PAstu sampai2 kat cashier.. ckp ngan adik tu.. "buku ni dah comot2 takde diskaun ke?".. mmg comot la kan buku tu.. Siap dah hitam2 sbb bnyk sgt org baca.. Pastu confident adik tu ckp "Okeh diskaun 10%"  Kawan dia dh terperanjat abis.. Suka2 hati kau jek bg diskaun 10%.. dia kata takpe.. abg X kat belakang tu tgh sibuk.. Aku pun terkejut.. Mcm bos adik nih.. Tanpa ragu2 bg aku diskaun.. Tapi rezeki jgn ditolak kan..

haha aku gembira.. takyah pinjam RM3.. siap diskaun sampai rm5.. Nasib baik beli tadi.. Lepas ni MPH nak renovate sebulan.. tapi dia kata akan still buat jualan kat tgh bulatan tu nanti.. Huhuh.. Yeay yeay! ada buku baru..

Kesan Kepercayaan

Did you guys know apakah fungsinya rasa percaya dlm diri kita?.. Dia berfungsi membuat kita yakin akan sesuatu.. dgn ada bukti2 yg kita sendiri adala of course.. And sebenarnya walaupun kita mereka2 bukti2 tu, our brain takkan dpt distinguish whether bukti tu ialah khayalan kita semata2 atau pengalaman kita yg sebenar..

I never know this things before.. Anything that happen in my life, I just follow the flow.. I never set any standard what I want to do or what am I going to be someday.. I see the road everyday and randomly I choose my path.. But luckily the people that I met everyday led to make me a better person..

Bila masuk universiti.. berpuas hati dgn kadar 3 pointer.. tanpa study.. dok berenjoy.. pagi kuar mlm baru balik.. rasa cam dah cukup best la tuh.. takyah study pun dpt 3 apa ada hal nak study..And then further degree dah mula rasa bnyk benda yg susah.. terlalu bnyk benda yg tak tau.. mula mempersoalkan.. and menanamkan dalam diri.. jgnkan nak dpt 3 pointer nak lulus pun susah.. mula rasa takyah la kot beria2 sgt asalkan lulus sudah.. Then I met with someone.. Dia ckp I see the abilities in you.. I know you are bright student.. cuma perlu polish and you will know your true potential.. I was like.. huhu common la kan.. nak menipu la tu.. pls la okeh.. I know where I stand.. And you know what rupa2nya I do believe him.. deep inside rasa mcm confuse2 betul ke apa dia ckp.. betul ke aku ada true potential.. and then I did study, and I did get dean list.. Seriously.. I never ever dream to get 3 pointer.. but for once in my life I get a dean list.. Masa tu dah kena amik core subject.. I have four core subject in network dgn satu final year project,, And campur semua tu dpt dean list! Kalau dulu ada 4 subject yg mcm agama and BM pun tak mgkn dpt score.. inikan pulak subject core! Tapi i believe the word that I have true potential.. and I really make myself have potential!

And then I further my Master... I make full research project.. and at this particular time.. sgt tak ramai org yg berani ambik Master in research.. Semua org tau betapa bahayanya master in research.. Silap2 kalau tak siap projek...your master bole campak ke longkang.. This person as always believe in me.. I know u can do this.. And I did, even though it kind of taking a long time for me to finish it.. I grad in degree when I was 23 but I finish my master when I am 26.. Mcm bangang kan.. Sbb rasa mcm betul ke bole buat nih.. dgn result2 sgt la tak memberangsangkan.. Masa tu tgk chart expreiment rasa sgt menakutkan.. rasa projek ni takkan bole succeed.. Tapi because ada nye kepercayaan tanpa disangka2 I did finished it!

You all know why.. It is just because I believe it can be done! Tanpa kepercayaan I will never have the energy to start a thing.. I will never have further study and fulfilled my dream to be a lecturer.. But I just hope I will never be satisfied dgn kedudukan skrg.. I just want to accomplish a lot of things in my life.. And I will just start by BELIEVING!

Thursday, January 20, 2011

Kesan Pygmalion

Maaf entry kali ni berunsurkan teori bosan --> khas untuk guru2 yg mudah mengamuk!

Have u ever heard of this word --> Pygmalion..No? Me too... Sampaila hari ni when I was reading one book that wrote about it.. Prof Robert Merton memperkenalkan benda ni yg explain mcm mana harapan kita mewujudkan kepercayaan yg kita inginkan..

Penjelasan Kajian : Ada sorang cikgu ni dia kena ajar kelas di mana pelajar2 dia sgtla pintar (it's what that they told the teacher la kan) tapi sebenarnya diaorg tipu.. kelas tu takde sorang pun budak pandai.. semua ada IQ yg rendah.. Then bila ajar opkosh la takde yg nak dgr.. Tapi cikgu tersebut percaya budak2 tu adalah budak pintar jadi dia rasa salah dia.. yg buat budak2 tak nak tumpukan perhatian.. dia rasa dia yg ajar dgn membosankan.. So dia tukar strategi.. dia mula pk apa yg bole buat budak2 tu tumpukan perhatian.. and akhirnya budak2 tu mula menunjukkan tindak balas yg positif..

And in the end.. IQ pelajar2 tu meningkat sehingga 20-30 mata.. (This is written in the book, I also don't know how to calculate the IQ) Jadi di sini.. kalau la cikgu tu tau pelajar2 tu rendah IQ dia mestila dia tak nak ajar kan.. mesti la dia kata budak tu yg tak bijak..

So konsepnya di sini bermula semester depan aku akan mula percaya semua yg datang dlm kelas aku adalah pelajar2 bijak..Beerti tons or work menanti..dgn kesusahan yg maha hebat

New things to do.. Mempercayai benda yg palsu sehingga rasa seperti  benar! hahah

Sunday, January 16, 2011

Congrats Hadi & Nisa!

Semalam pergi umah org kahwin, at nite kat kompleks Sukan Desa Tasik. First time nih pegi org kahwin malam. Sebelum tu mmg dah tak nak pg, sbb dok merajuk dgn hairos.. Call dari pukul 4.30-7.00pm. Tak bangun2 dari tido.. Dah la lapar time tu.. Tak larat nak tunggu sampai mlm.. Pastu pas pujuk2 sikit baru la siap2. Itupun time tu dah pukul 9.30 mlm. Dia nye reception from 7.30-11.00pm so kira sempat lagila..

Sampai2 wow still ramai nye org.. Kawasan tu pun meriah.. siap kat luar dewan ada gerai2 lagi.. Betul2 sebelah pintu masuk dewan.. Then masuk2 je terus dpt doorgift.. Tu pun mcm malu2 gakla.. sbb tak la rapat sgt dengan bride and bridegroom nih.. Tapi hairos mmg la tersangat suka pg wedding org.. Walaupun kawan tadika ke, dia akan pergi, aku ni mmg jgn harapla kan.. Kalau tak kerana bestfriend kawin, mmg payah la nak pg umah org kawin.. Tp sejak2 dgn hairos, dah suka kenduri org kawin.. Rasa cam gembira dpt meraikan majlis org.. and tgk deco cantik2.. Siap aku plak yg nak sibuk amik gambar ngan bride, hairos cam cubit2 da, nantila ramai lagi org kat situ..

Tapi yg bagusnya couple ni ialah cara amik gambar dgn diaorg.. Mcm semua org akan beratur and take turns nak amik gambar dgn diaorg.. Yelah kita kalau tak rapat sgt nak pg dekat pun segan kan. Ni cam semua org ada peluang.. So cara ni for sure nak buat when I'm getting married nanti. Insya-Allah.

Then jumpa Ain and Amirul. One of the sweet couple kat uniten jugak huhu.. So menyempat jek nak bg satu pose.

Ain and Mierul
So akhirnya sempat gak amik gambar secara beramai2 dgn kawan2 hadi yg lain

Congrats Nisa & Hadi
And Last but not least, Us!


Us

Nampak tak gerai tuh, ni betul2 kat pintu gate dewan

Saturday, January 15, 2011

Nuffnang Adds

Selalu ternmpk advertisement2 dekat blog2 org lain dan mcm terfikir kenapa diaorg mcm serve nuffnang adds.. tau kita bole dpt duit dengan berBLOG tapi still tak tau caranya.. So ternmpk la nuffnang adds ni lama dulu and try to click that thing tapi bila baca2 nuffnang nye website still tak tau cara nak post the add in the Blog.. Punyela slow kan..

Rupa2nya first step: Kena sign up dulu

second step: Activate it from your email account

third step: kena copy paste the code so that dia ble siarkan iklan dia dkt kita nye blog. Tapi make sure kita tak pilih text bila nak paste kan code tu. Kita kena pilih Javascript. Then DONE.

But still tak tau berapa yg dia akan bayar sbb cam tak larat nak baca smlm.. but one of the bride to be yang memang sgt active berbelog --> Kina, dia punya follower sgt ramai and dia punya pendapatan untuk nuffnang bebaru ni blog sponsor dua hantaran dia la.. Tak tau la berapa bnyk tu kan.. huhu.. tapi ble la kan..

Why don't u guys try it out?.. just click kat my saya siarkan iklan nuffnang tu.. and then proceed to the next step..

Friday, January 14, 2011

Last weekend, Weekend ni, weekend depan yang pack

Okeh! Sume dah habis.. Kelas, menanda, grading, mem'bar' students, and menitipkan tips final exam. Semua dah! tinggal kelas org lain jek kena ganti lagi dua kali. Pastu habis. Best best.. Tapi yang tak bestnya  gaji kali ni lambat.. sbb dulu dah awalkan gaji sbb krismas.. So gaji kembali seperti biasa, on 25th.. dulu 15th.. Sgt la tersiksa kan.. Sebulan 10 hari tu beza jauh la bila time2 skrg nih..

So apakah plan for this week. Pergi member nye wedding, makan free huhu.. Sgt suka lauk org kahwin.. Tapi skrg tak mcm dulu most of the time ada jek kenduri kahwin.. Dulu ada musim2 tertentu je org nak kawin. Skrg anytime.. Skrg org ikut date cantik plak..

So mlm ni ada date baik punye dgn my best buddy from high school.. Ajak g McD la plak kan.. So tentative program mlm ni akan penuh dgn gosip2 liar and mengenang memori masa zaman sekolah menengah dulu.. Sekolah menengah is the best thing in my life.. sekolah dekat JB la kan..bukan sekolah teknik.. especially masa form 3.. Memorable sgt.. sbb time tu sgt aktif kat sekolah.. Masuk bnyk persatuan, pegang bnyk jawatan, selalu involve benda2 yg melibatkan luar kawasan sekolah.. and she was like my bestfriend forever at that time.. So we share same interest.. same taste about man, share air sirap 20 sen.. share beli makanan.. haha.. Beli nasi ayam rm2 masa tu dah kira kaya..
  
Weekend lepas plak p jumpa abg WP.. Huh best gile.. Memula ye mmg saya ingin besederhana saje.. Tapi sbb dia nye package ni mcm bnyk plak buat promotion.. Siap ble pilih baju and dia akan jahitkan tanpa ada extra payment! Wohoo melompat kejap dengar.. Baru je nak pk bila tgk2 collection dia walaupun muka pahit nak amik mana satu.. tapi takpela tak nak byr extra untuk benda yang tak rasa worth it. Kedekut tak?.. haha.. Pastu walaupun masa g jumpa tu mmg dah tau nak amik apa according tu gambar2 yang penat tgk kat blog and tak terpk langsung nak amik theme apa2.. Tapi dari last year I was like suka satu theme ni.. Sampai cari semua benda berkaitan dgn theme tu.. Tapi my mom was like "Will I willing to pay extra kalau nak tambah benda yg butik tu takde?" I was like of course la tak kan.. Tp most of the bridal butik ada konsep yg sama saje.. Melainkan butik2 yg bole create something impossible..yg menginvolvekan poket doraemon yg tebal.. and that look at my tiny wallet..Lupakan sajeh..Then bila discuss I was like tunjuk what I have in my mind and diaorg agree.. Diaorg ckp it's good to have client yang ada idea sendiri. Biasanya pengantin ikut jek kata WP kan.. Sbb mgkn tak tau apa yg diaorg suka..  So my WP nih tak dpt berkarya (Eceh.. hehe ni mmg copied from ayat diaorg keh).. Sbb asyik ulang concept and deco yg sama jek cuma tukar2 colour jek.. Tapi adakah karya diaorg akan jadik seperti yg diingini atau tak.. huhu yg tu kena tunggu dan lihat ye!

Weekend depan dipaksa oleh tunangku untuk pergi kursus kahwin lagi sekali.. Malasnya nak dgr ceramah tu lagi sekali.. Dia kata lagi best la kan g ngan aku.. dari g ngan member dia.. Mmg sumpah tersiksa nak habiskan sehari setengah kat situ,,berayu2 bagai sbb pakai baju kurung untuk hari weekend plak tu.. So bila masa nak main game nih?..

Monday, January 10, 2011

Butik pengantin yg ada nama atau tak lebih baik?

Tetiba nak citer pasal rasa tak puas hati on my engagement day hari tuh... Sbb rasa masa buang masa and tenaga and money jugak bila amik dari pelbagai tempat.. and ingatkan semua akan dpt seperti apa yg dirancang.. To review it:

Pelamin: Sgt tidak berpuas hati sbb tak sama mcm dlm gambar..Butik ni mmg ada nama.. and it cost sgtla tak cheap.. and then dia mgkn bole ckp sbb kita tak pakai fresh flower.. sbb tu jadi mcm tu.. and kalau nak tukar fresh flower tambah seribu k.. kat tmpt lain dah bg fresh flower dah kalau ikut harga dia... Furthermore ada satu butik ni walaupun dia buat artificial flower tapi sgt kemas.. ni mcm pakai letak jek.. So tadi baru tgk fb tentang that butik.. dia baru buat untuk wedding sorang ni,, colour purple.. i don't know kalau pendapat org lain mcm ni.. tapi i think dgn harga yg sebegitu gah.. i will not satisfied at all dgn dia nye design.. bunga cam pakai letak.. baik amik je org2 yg takde nama.. tapi buat dgn sgt berkualiti..

Doorgift: Sgt tak berpuas hati.. Biskut dia amatlah keras.. Sape yg dtg on my engagement day mesti tau doorgift biscuits nih. then dia just ikat reben mcm tu jek.. and it cost RM2.00.. Rasa cam tertipu.. rasa cam dlm gambar sgt cantik..

Hantaran: Berpuas hati.. Kerja kahwin yg buat.. Exactly mcm dalam gambar.. and kak wani tersgtla baik.. Even dia buatkan tambahan lagi.. Kalau tau amik jek pelamin dgn kak wani.. dia buat fresh flowers and bench baru cost RM800.. cuma masalahnya dia takde baju and make up so kena cari lain..tapi disebabkan hasil kerja dia menepati apa yg kita mahukan.. maka saya sgt la merekomenkan kerja kahwin

Catering: Extremely sgt berpuas hati.. Take care untuk org yg dtg.. Makanan yg sedap.. Always up to date with me for everything,.. even lepas habis catering tanya ada tak yg tak berpuas hati dgn kitaorg punye service.. For yg tak tau lagi I buat dgn djari artz..

cake and cupcake: Average la kot.. cupcake cantik.. or some people will call it miniature cakes.. buat dgn dill cakes.. Harga sgt reasonable.. bole try mintak quotation..

Cameraman: Fotofreaks.. tak sure lagi sbb gambar tak dpt semua lagi.. After 2 months baru dpt.. So wait and see. so far mmg admire kerja dia with my friend..

I just tak satisfied dgn pelamin and the doorgift,.. Tapi tak pasti nak letak ke tak nama diaorg.. Mana tau dia buat for me je yg tak bagus tu.. untuk org lain mgkn bagus.. So I just give the name yg I really satisfied with.. in case if you want to try.. Harga sgt reasonable yg I am so satisfied nih... Tapi nama baru nak naik.. So mgkn sgt jaga client... Tapi hopefully diaorg akan stay mcm nih la walaupun dah ada nama yg gah nanti!

Saturday, January 8, 2011

Ke PKNS for breakfast dan terbaca perihal ekonomi

This morning me and Hairos went to PKNS for breakfast.. dah bosan ke semua tmpt.. Then suddenly ada karnival akhir tahun.. Pastu tak pasal ada mamat ni nak bagi newspaper.. so aku pun buat2 la tak nmpk.. malas nak layan fliers2 ke paper2 pagi2 nih.. Org lapar nih.. takde masa nak baca awak nye paper.. Pastu pergi makan.. bila baca.. Oh pasal rakyat selangor! Politik betul.. tapi bila baca emm betul jugak.. Harga barang semakin meningkat skrg.. Dan benda ni sgt menyusahkan rakyat yg berpendapatan kecik... As mgkn uols know.. org selangor bukan la semua terdiri dari kelas atasan.. ramai je org yg golongan berpendapatan rendah.. Bayangkan dari minyak masak dari 5.20 naik rm7.00 gilo apo.. Still aku rasa golongan berpendapatan sederhana pun terkena tempias benda ni.. apatah lagi golongan berpendapatan rendah..

Memula bila start aku nak kawin nih baru la start terpk pasal sewa umah,, bayangkan umah kat Bangi nih.. teres dua tingkat.. sewa koman2 RM800.. Kalau dah gaji kau RM1200 x dapekla nak dok umah teres,, apartment pun skrg ble cecah RM700.. Aku sgt jarang la membaca paper.. tapi dari apa yg aku perasan, gaji kita tetap di tahap yg sama dlm tempoh beberapa tahun ni.. tapi harga terus meningkat dan tak berkadaran dgn gaji yg tak naik2.. harga barang naik bila masuk musim perayaan ataupun tahun baru.. dah la Malaysia ni sambut bnyk perayaan.. So apa akan terjadi nanti.. Mampu kah semua org terus ikat perut untuk menampung semua ni..(Ewah).. Mgkn ni penyebab ramai org hilang kawalan diri dan start bunuh diri and org lain huhu.. Mgkn start dgn kekangan ekonomi yg teruk..

Kalau kerja kilang pun basic baru 700.. ok Fine mgknla ada OT.. tapi kalau gaji kerani bukan masih lagi basic RM1000 ke?.. so mcm mana nak hidup.. Bebaru ni aku baca majalah solusi.. and dlm tu even ckp rakyat malaysia yg berpendapatan RM3000 ke bawah boleh dikatakan hidup susah di kl.. so mcm mana org yg pendapatan lebih rendah daripada tu dan ada anak2 pulak.. Ada dlm berita tu sorang surirumah ni ckp dia terpaksa buat plan baru untuk menepis semua keadaan ni.. dia dahla surirumah husband plak tak bekerja tetap so hidup diaorg sgt la susah

Bila aku tau keadaan sebenar ni.. terus tak jadi nak membazir untuk perkahwinan.. sbb takut lepas kawin nanti mgkn masalah kewangan melanda.. So hidup sape yg parah?.. me and my husband jugak.. So handle with care krisis ekonomi nih..

Just my 2 kupang..

thank you

blog yg konon2 fofuler

Last nite I was trying to gogo (google) my name kat google la kan.. Saja firstly nak try bila letak nama sendiri apa yg akan di hit.. setahun dua tahun lepas opkoz la paper2 yg dipublish kan conference.. *suke* tapi tetiba smlm eh eh.. ada satu ni: menelusuri toketcewek@ blogspot.. hangin tak hangin.. dengan tetiba blog yg penuh dgn unsur2 kelucahan menncopy @ mempaste sume yg aku tulis and letak kat blog dia.. budget dgn harapan sesape yg google nama aku akan ke sana la eh.. Cis! menconteng arang betul! Secara simpul, I don't have anything to do with them.. Mengarut sungguh..

Tapi ada gak yg gembira (^ ,^), ada satu blog ni dia amik link blog nih pasal review E-Day aku.. huhuh.. tak sangka.. tulis mcm entah hape2, and ada org yg sudi nak baca...

Tapi Tetiba lagi.. patutla tetiba statistic aku dihit bnyk sgt bulan nih.. traffic tinggi sbb mereka2 ini mencurik link2 aku..Pastu tetiba dah ada si anon yg buat komen yg cam tak paham.. so dah delete..I never ever think that I would have to encounter benda2 mcm ni bila blogging..  *tak suke*

Friday, January 7, 2011

survey untuk wedding!

Ye dulu waktu lepas tunang.. dah malas dah nak tgk pasal kawin.. dah takde mood sbb penat.. Ble tak mcm tu.. Then skrg dah semangat balik nak tgk.. Dah start bloghopping balik tgk ramai bloggers b2b yg kahwin on end of 2010 hari tu.. So cantiknya pelamin korang.. Mesti mereka org yg sgt rajin untuk pergi pameran2 pengantin.. And the decoration sgt lain dari yg lain.. Tapi untuk stick to the budget yg tak seberapa nih.. maka dependsla pada deco yg sedia ada.. Tak payah la menambah hutang selepas perkahwinan nanti..
 
Lepas tu bebaru ni mmg nak amik wedding planner la kan.. and mmg dah janji tapi tak bayar pape lagi la kan.. Lepas tu dia ckp nak jumpa bulan 1 lepas tunang.. but then tak call.. siap msg tak balas.. Aku mmg dah risau la... Kalau tak bole baik ckp awal2.. nanti tak dpt nak buat persiapan.. Dahla kau uruskan semua benda.. nanti catering ke mana... baju ke mana..pelamin ke mana..  And then akhirnya setelah lebih 48 jam baru la dia call ajak jumpa ahad nih... T T.. dah hampir nak redha da... (redha la sgt!)
 
But still tak tau nak buat wedding yg mcm mana.. Style skrg semua akan buat highback chair yg besar and tinggi tuh.. and ada pomander ball gantung2. mcm tu jek.. And so far bila pergi wedding my friends.. kat terengganu ke kat kl ke.. semua guna cara yg sama.. Want to think of something yg different from that.. But takde idea lagi..
 
And then hairos pun dah start survey dekat kg gajah, perak untuk belah dia nye tempat.. Bila dia bgtau berapa harga.. rasa cam nak pengsan!.. serius kah.. set pelamin, dgn baju, dgn FOC kot and gaun mlm.. hanyalah RM799.. with all of the accesories.. pelamin not bad.. kl?.. langit ngan bumi harga.. Kalau campur dgn gambar plak.. baru 1599.. kat kl.. take pictures sahaja would cost rm1400.. Mcm bahagianyela.. kalau bayar bnyk tu jek..
 
Sbb dulu my friends buat kat kg dia kat kedah.. Sama gak.. pelamin 200,300 jek.. Then tanya ni kalau yg ni berapa kak.. Sambil tunjuk gambar the latest.. Siap ngan buat muka akak tu ckp.. takyah la dik tu mahal sgt.. So kawan aku tanya berapa kak.. Dia ckp.. emm dlm rm800.. Kawan aku cam ohh ye ke?.. buat2 la kagum.. haih mcm tu ke treat customer.. Sekali dia hamik pelamin ko yg paling mahal.. kan dah malu.. ish ish... but now still surveying lagi.. Tgk la apa idea WP yg akan jumpa on Sunday nanti!

Monday, January 3, 2011

January 2011

Dah masuk tahun baru pun skrg ni.. Ada azam baru kah.. tak sempat nak pk pape azam da.. cuma nak jadi org yg lebih organize, lebih efficient, lebih pandai.. Hidup lepas engagement day hari tu sgt kelam kabut.. Penat yg teramat sgt..Dan hari ini setelah 3 januari hidup semakin better.. Perjalanan dah slow balik.. Fuh lega.. tinggal a few class lagi n then i can let them go for their final exam.. bestnya...skrg baru ble fikir tentang kehidupan sendiri..

Minggu lepas dapat cuti pulak sbb kita menang.. Thank you so much Pasukan Malaysia.. I really need that holiday.. Tapi tak berehat pun cuma dapat recover semua kerja2 yg dah terbengkalai sebelum ni.. Dapat habiskan tanda midterm, bergelumang dgn buku2 balik.. dgn nota2 ilmiah.. dgn buku2 motivasi.. Bahagia.. Cuma masih tak sempat main game..

My students are getting better in solving puzzle.. So so proud of them.. The best thing on earth is when u see your students understand everything that you have thought them.. And mengajar tetapla kerja yg paling best on earth.. Dulu selalu rasa jadi lecturer tu tak best sbb dia akan stuck kat situ.. Students2 yg akan tinggalkan dia.. tapi salah.. jadi lecturer paling best sbb kita sentiasa dapat jumpa ragam yg baru.. kelucuan dan kerenah diaorg yg tak pnah membosankan.. I'm not garang in class.. biasa nye aku buat tak tau je kalau diaorg nak buat perangai.. Yelah makin layan makin menjadi.. Nak berlari ke, nak melompat ke.. nak menjerit ke.. sila2..dah penat nanti diam sendiri.. And the things that i see is, diaorg akan sgt manja, mendengar kata.. dan takkan takut bertanya... but this is my way.. Other people biasanya ada cara masing2..

In 2010, kenangan pahit sama banyk dgn kenangan manis.. Pahit takyah la cerita kan.. Manis sbb habis master, dapat jadi tutor and then dpat naik lecturer dlm tahun yg sama.. and I guess I have learned so many life lesson.. and then in that same year I fell in love so so much with my someone that I wish to call my soulmate.. And get engaged in the same year..  And I just hope 2011 will bring me so much luck in life and I hope to have a great journey with my love life and my career..

Sunday, January 2, 2011

slide show engagement day

Sila abaikan muka saya yg bulat sbb tudung terlalu ke belakang.. ahh tension diriku.. This is present form my uncle.. dia susun2 gambar and choose the song.. thank you so much uncle sophie.. very arabian-like..

video