nuffnang ads

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Second Birthday tickers

Friday, May 31, 2013

Genap 9 bulan hari ni

Humaira dah genap 9 bulan hari ni.. wah dulu 9 bulan dalam perut.. Skrg 9 bulan luar perut... cepat ke masa berlalu.. ada masa rasa cepat tapi ada masa lambat sgt.. 9 bulan lepas lahir harusla lebih mencabar kan dari duduk dalam perut.. Haha.. dulu boleh tido je anytime.. mkn pun anytime sbb alasan mengandung.. 

Skrg no no no.. mkn apa yang sempat je.. tido lagi lah jauh.. tgk katil dari jauh jelah.. 

So rentetan2 peristiwa sepanjang 9 bulan sejak kehadiran si kecik nih..

First week.. Owhh sleeping like an angel.. sbb : jaundice.
Masa ni dua minggu tu rasa sedih la plak.. sbb dia tak nak minum susu.. tak nak buka mata langsung... sedih sbb takut dia lapar dalam tido.. dok la menangis.. (molek sgt menangis2 masa pantang.. mak dah bising2 dah.. takut bentan katanya,,)

2 weeks after that.. Crying like a.... sbb: Tak Tau
Mmg tak paham la masa tu.. kenapa dia nangis ,, memula ingat kembung.. 
Lepas dah resolve masalah kembung, dia still menangis jugak.. dari buka mata sampai tutup mata.. 
kecuali time menyusu.. mmg paham sgt perasaan ayah ahmad albab tu.. 
Sampai satu tahap kitaorg pg Darussyifa'.. 

After kitaorg berubat mlm tu.. humaira alhamdulillah sampai skrg ok je.. Ustaz tu cuma kata.. takde apa ni.. cuma Allah nak uji kesabaran ibu bapanya aje.. Tapi mmg creepy weh g darrusyifa' mlm2.. meremang2 bulu roma..

Then dia ok sampai skrg.. lepas dari tu masa berlalu pantas.. cuma terlalu pantas sampai tak leh  tgk tv, masak, melipat kain.. sbb dok melayan dia je.. kalau nak g mana2 kena dukung dia kalau tak dia akan mula mengejar dan masuk ke dapur.. habis la kotor badan kan..

3 months dia start meniarap sendiri.

mengesot tak ingat bila

6 months ++ dia start ketawa mengekek

7 months 12 days dia start tumbuh gigi bawah,

8 months ++ dia start cuba berdiri sendiri

8 months ++ dia start tumbuh dua gigi atas.. 

Merangkak mcm tak.. 

skrg.. takleh buat kerja sbb bila kita start nak lipat kain dia akan mengesot ke hujung dunia, then dia akan cuba panjat kerusi dan berdiri dan cuba lepas tangan jadi mamanye terpaksa berlari ke hujung untuk sambut... letak dia kat sebelah dan dia akan pergi lagi ke tempat lain.. so akhirnya penat ikut dia jelah.. Jadi mana ada masa untuk tgk benda lain.. kan?

Camne org boleh ada 6, 7 anak eh?




Tuesday, May 28, 2013

Video humaira

video

Forcing her to wave but dia tak nak.. sbb dia tak nak ditinggalkan.. plus bukan nak bawak dia berjalan pun.. Esoknya dlm kereta.. buka tingkap sambil tgk cat.. then dia wave at the cat.. Ceh.. Skrg baru nak wave..

Monday, May 27, 2013

Humaira waves for the first time

Puas bercuti 3 hari.. Melayan humaira mmg handful tapi gembira dgn keletah dan ragam yang baru yang dia introduce setiap hari.. Tapi baru2 ni rasanya seolah2 she learn how to wave. Masa tu rasa mcm serious ke ni.. Sbb dia seolah2 menggenggam tangan dan buka tangan pada org sekeliling.. bnyk kali... It happens every time  amik dia dari rumah pengasuh.. Bila cakap bye bye.. tetiba dia buat tangan mcm tu... tapi tak rasa obvious lagi..

Then on Sunday pergi Tasik Cempaka and when I hold her then she is like waving to her papa.. Kitaorg mcm ingat kebetulan jgk..

Then suddenly today when we are on the way to our car to go to work and send her to baby sitter and suddenly she is waving.. walaupun ko nak bye bye kat sape la kan.. konon2 bye kat semua org.. humaira nak g jalan dah ni... Then I stopped and told hairos that she is waving.. Bila hairos cakap bye... dia keep on waving.. Haha weird.. Atau pun rasanya semua baby pun dah bleh wave kot masa 8 bulan.. 

Haha but that is the miracle that I see today.. My baby's waving for the first time.. Awwww *terharu* 8 months 26 days

P/S: Sampai umah pengasuh nangis.. sbb ingat nak g jalan tapi rupanya tinggal kat umah pengasuh

Thursday, May 9, 2013

The proposal

Pagi ni jumpa supervisor. After two hours discussing about the topic Ohhhh now I know what that topic is about.. Roughly la..

Then at 2pm I start writing out the proposal.. Hah.. It took me 1 hour to finish it.. Just one page.. 

Sending it to him already to be recheck.. I believe I'll be receiving a lot of correction in red pen hehe..

But it's ok.. takkan sekali buat terus2 betul plak kan,, At least i'm taking the first step..

I don't know whether I'm into the computer architecture. I'm really into microprocessor and digital logic subject during my degree..So pretty sure I'm in the right direction of interest... but to design the real connection of multiple processor cores.. phewwh

Hopefully I make the right choice.. I hope i'm in the right direction. May Allah help me to go through this PHD journey. May Allah makes it easy on me.. InsyaAllah

Wednesday, May 8, 2013

The day that I felt so lost



During my study in Diploma.. Everything was so easy.. No need to study that much I think

During my degree, struggle a little bit. but still managed to get good results.. During this time I can finished reading up to 30 pages of books per day.

While doing my master, even though I did not understand much about the paper that I read but still I know what to do, which direction to go, What type of experiments should i perform and end up ok.. 

Now trying to write a proposal for PHD? I'm just lost at the title of the topic, Stuck there. Don't know which way to go.