nuffnang ads

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, June 27, 2012

Masterchef celebrity

Rancangan yang paling aku suka tgk skang is masterchef selebriti.. Dulu tgk sbb suka tgk tomok masuk.. skrg dah takde dah tgk tomok.. tgk semua org.. tak sangka semua terror masak la kan.. Dulu semua cam kata tak reti masak.. alih2 semua terror je.. takyah terkial2.. boleh je masak dalam 45 min and nmpk cara hiasan tu cantik plak tu.. Tak nmpk mcm novice langsung..

Tapi the best contestant for me so far is Dr Fazley.. Rasanya mamat ni pg mana2 group selalu je menang.. Maybe sbb dia ni pun doktor motivasi.. so every words yang dia keluarkan pun sgtla positive.. and he always kalau masak tu, selalunya masakan tu mesti ada extra dari apa yg chef mintak and design yang always out of the box

Mcm that day.. yg masa ujian cabaran luar.. pergi cocoa boutique.. masak chocolate!.. Masa tgh buat design kat pinggan.. Sumpah rasa masa dr fazley lukis tu rasa dia buat entah pape.. tetiba letak dalam freezer.. and then tang tang.. kuar kuar rupanya dia nak amik chocolate tu and letak as hiasan. Peh serius tak sangka.. ingat dia buat main2 je.. Nmpk la si soo wincci tu yang buat beria2.. and dah rasa confident mesti wincci tu buat lawa giler.. and sekali dr fazley buat yg nmpk simple tu jauh lagi menarik lagi si soo wincci ni nye design

And the most luckiest contestant so far for me is Tomok. Selalunya tak tersingkir no matter how pun dia tak reti masak pun benda tu.. But I really think it's not about luck.. but he really has the ability yg dia sendiri pun tak tau.. Tetiba je walaupun dia tak tau benda tu tapi dia tak disingkirkan sbb tetiba dia nye tema kena dgn masakan.. Tapi ramai org jadi tak berapa nmpk dia punya ability and rasa sape yang kena panggil dgn dia sure antara yang akan masuk proses penyingkiran.. but we don't know yet.. sbb dia mgkn ada talent yang belum org lain tau.. haha ;)

Azwan Ali yang nmpk mcm tu pun stay sampai top 8.. So far yg stay sampai top 8 skrg ni menyediakan hidangan yg bukan calang2.. rasanya masterchef yang sebelum ni yang bukan artis pun setara dgn kesusahan masakan masterchef celebrity nih.. 

No matter what, I really love the show.. boleh tak show ni jangan habis sampai bila2?? hehe

Sunday, June 24, 2012

Kenduri for 7 months

Baru balik dari kampung.. Kenduri for my 7 month of pregnancy.. Just kenduri doa selamat.. Diaorg buat hari Jumaat so tak dapat la balik awal sbb ada kelas pagi masa tu... Tghari tu after sembahyang Jumaat prayer ada ustazah ni datang with kumpulan tahfiz dia.. ngan student2 tahfiz yang perempuan.. dan diaorg bacakan yasin.. Ramai yang cakap sedap dgr and dia panggil my mom and sesiapa yang mengandung sekali masa tu.. Kebetulan ada my cousin pregnant sekali at that time..So kena duduk dkt and dia bgtau apa amalan yang patut dibaca sepanjang pregnant nih...  


Then at that night baru la sampai kampung.. Then mandi2.. get ready for solat hajat dan tahlil. So alhamdulillah everything went well.. cuma masa lepas solat hajat tu ada lagu tentang kisah Rasulullah.. Time ni sayu sgt.. Sebak.. Ingat kan aku sorang je yang nangis.. Rupanya my cousin and hairos pun sama.. Actually our family jarang buat tahlil ni.. untuk generation skrg ni.. My grandparents dulu suka buat.. but after dah meninggal.. generation2 my aunt tak buat semua ni.. So skrg ni mcm first time untuk semua org.. Make me happy :)... because at least start with new thing and it's a really good thing.. Hope we can continue doing this after this..


Anyway.. pnah dgr minyak selusuh??.. Huh berpeluh den bila makcik bagi satu botol minyak selusuh yang digoreng dari santan.. Tu ok lagila.. ingat kan sapu2 je.. Sekali....... minum satu sudu bila dah nak bersalin nanti.. Siyes ke ni?? Kita ble ke minum minyak ni.. My cousin dgn confident katanya.. nurse2 kat hospital dia check up suruh bawak minyak selusuh ni nanti masa nak bersalin.. aku? tercengang2... Nak buat ke nanti.. mcm mana nak minum satu sudu ni..Kena amik sudu kecik ke sudu besar nih.. Haha nanti2 dekat2 39 minggu baru pk.. 


Well that is the story about my kenduri on 7 month.. takde adat pelik2.. Nasib baik.. Kang ada yang nak melenggang perut plak kang susah.. And No picture.. semua org busy dgn kenduri.. melepak2.. berborak2,.. sbb dah lama tak jumpa.. Emm tak tau bila lagi boleh jumpa and melepak2 camni.. Ni yang rindu time belum kawin nih.. ;)


Oklahh.. till next time.. daaa

Thursday, June 21, 2012

3D scan pics and videos

Akhirnya dah dapat 3D video and pics.. Alhamdulillah... ada 30 pics and 3 videos.. Here some of it..





and here goes, the videos..

video



video

The second vid..dia tutup muka pakai tangan dia.. My husband said sebijik perangai mcm mak dia.. haha.. Tgk jelah nanti mcm mana :)

Wednesday, June 20, 2012

TQ card

Tengah surf2 fb tetiba ternampak satu gambar ni.. Emm my tq card masa wedding dulu.. Sedar tak sedar dah nak nearly one year kawin.. I'm happy with my marriage but kenangan masa hari perkahwinan tu sgtla best.. sampai rasa boleh tak nak ulang lagi sekali.. But my hubby tak interested sbb dia kata penat je hari tu..

But for me rasa mcm nak kawin lagi sekali. with the same person of course.. cuma kali ni tukar2 theme lain plak.. haha

TQ card from kad kawin ceria custom
I miss that day soo much!! Haha actually tak suka color ni.. suka color biru.. tapi sbb wedding theme color hijau terpaksala change the card color to green.. :)

Wednesday, June 13, 2012

3D scan.

Smlm pergi 3D scan at az zahrah. Memula rasa takyah pergi pun takpe.. tambah2 bila mengenangkan harga az zahrah yg very the expensive compared to other places.. Then dah alang2 amik cuti.. pergi jelah.. Sampai2 sana tetiba ramai la plak yg beratur.. Ni yang very the malas bila g zahrah ni.. Kompem berejam menunggu.. Then bila tiba turn.. the procedure start dgn buat detailed scan dulu.. Sbb nak tgk baby nye abdomen, chest, measurement size and weight then baru la ble buat 3d. Itupun depends kalau baby nak tunjuk muka.. kalau tak doktor tu kata buat 2d jelah. Sbb rugi bayar mahal2 tapi tak dapat nmpk muka baby.. 

So at first doktor cari nmpk tak 4 chamber untuk chest, tgk hearbeat then tgk lung camane, limb, pnjang dua2 mata, lips (untuk tgk sumbing ke tak).. semua nmpk kecuali jari tangan and kaki..alhamdulillah. dan akhirnya berita yang menggembirakan.. huhu dah tau sex.. InsyaAllah baby girl.. And the baby weight cam ringan la plak.. baru 836 gram.. Ish ish.. bila nak naik berat jadi 1kg nih.. Masa scan tu.. doktor siap cakap anak you ni mmg dasyat.. membuli saya.. dia siap buat yoga kat dalam.. muka pun tutup2 ngan tangan.. Aku gelak jela..dah tau dah perangai cik baby nih.. sbb dari dulu dia suke nyorok2..Sex pun susah nak tau.. Ni jelah chances nak tgk muka..  Aishh po pok kang... susah nak amik gambar awak ni tau tak?

detailed scan result
Dan yg paling happy sbb akhirnya dapat tau gak yang placenta walaupun low tapi dia tak tutup semua.. masih ada chances untuk bersalin normal.. and the baby nye kedudukan dah cephalic.. hopefully stay like that until 40 weeks ye.. :)

At last dapat gak gambar 3d.. plus video tapi tak dapat lagi.. kena tunggu 2 weeks baru boleh dapat CD.. 
But this is the pic that I took from camera shots


Later will upload the vid bila dapat cd.. Me and hairos were like saying the baby look so much like me! hehe.. bleh?.. 

(^,^) Tak menyesal buat 3d.. penuh information.. and strongly recommend it to all mother to be.. 

Sunday, June 10, 2012

First time order buku kat amazon!

Citer excited tahap gaban!! Bebaru ni telah membeli buku through amazon.com.. Dari dulu lagi suka tgk2 buku kat situ tapi takleh beli sbb takde credit card.. Furthermore takut jugak nak guna sbb dgr cerita ramai org kena tipu bila beli kat online but mmg nak sgt buku tu... 

Tgk2 kat amazon jauh lagi murah dari beli kat mph or other book store and mmg bnyk pilihan.. Kita boleh buat pilihan sama ada nak beli buku yang terpakai ke.. dgn pelbagai harga.. So I choose the cheapest one $4.10. Used book. Dia kata masih dalam keadaan baik dan jtakde kesan highlighter. So try jelah tapi kena tunggu shipping agak lama gak la.. Dalam 2 bulan. Kalau nak cepat kena bayar lebih. So i decided to just wait.. Dia shipped on 22 May and sampai mgkn dalam 6th July. Amboi lama la kan.. Tetiba dalam 29th May ada packaging yang mcm buku sampai at my house.. Seriously??? Buku tu dah sampai!!! Seminggu je.. Wah germbiranya! 

To conclude, I really love the service.. and kita jugak boleh return the packages kalau kita tak puas hati dgn product tu.. But I love the book so much.. Murah dan nmpk mcm buku baru.. And now amazon will be one of my favourite place to shop! (^ ,^)

The book that I bought

Friday, June 8, 2012

Excited mommy to be!

Long time tak post anything.. Bukanla sgt busy tapi mmg takde idea langsung nak menulis.. Masa pregnant sgt penat.. Kalau dulu nak duduk and bangun rasa seringan bulu... oh skrg tidak lagi ye.. rasa cam kalau duduk tu jgn nak suh bangun2 lagi la.. 

At first pregnancy, tak rasa sgt the bond between me and my baby.. maybe because of the morning sickness.. But after the baby start kicking.. tak ingat minggu ke berapa.. maybe dalam week 20 baru rasa bonded tu .. baru rasa sgt menyayangi.. sbb rasa berdua.. mcm ada org teman.. Hehe rasa kelakar bila ada benda bergerak dalam perut.. and tetiba kicking yg selalu buat kita tersentap time meeting or berbual.. Bila rasa kicking tu kadang2 tak comfortable.. tapi kalau tak kick rasa sgt la risau.. tido ke?.. penat ke? Then rasa tak kisah la tak comfortable tu.. as long as I know you are moving.. 

About the baby stuff, starting bulan lepas dah start beli barang.. without any checklist.. confident je nak beli apa.. Barang yg first beli
1) Baju - 2 pasang (1 lengan panjang and 1 lengan pendek)
2) Barut
3) Medela Breast Pump.. (Manual)

tu je.. sbb rasa cam awal sgt nak beli2 barang.. And then bila masuk 6 month tu baru bershopping dgn sakannya.. itupun sbb mak mertua ajak beli.time tu start beli beberapa baju, towel, mandian baby, barut lagi, ingat dah bnyk nih.. Tetiba kira2 baju baru 5 pasang.. Apa benda la yang aku dok beli2 selama ni.. 

Then minggu lepas shopping lagi.. tapi terpaksa shopping baju yang ada dah tak muat.. Since masa tu kat melaka.. ada engagement cousin.. so terus la pergi jusco ayer keroh.. rasa in love dgn jusco.. murah nye kau kan.. terus buat card.. dan mmg lepas ni p jusco jelah jawabnya.. sbb selama ni confident.. boleh muat baju sampai 7 bulan at least.. tapi 5 bulan dah kena tukar baju pregnant.. Then shopping si ibu la jawabnya lebih bulan ni.. 

Tapi weekend tu shopping jugak lagi sekali.. Ingat bulan depan jelah nak beli baju lagi.. Thanx to my mom ye yang berbelanja sakan untuk cucu pertama dia.. beli baju lagi.. sekali lagi kira2 baju.. boleh tak baru 13 pasang.. confuse jugak.. rasa dah beli bnyk da.. tapi rupa2nya check balik bnyk beli benda lain yg besar2.. bath up, pampers, napkin, beg yg comel nak bawak baju.. Bila dah beli barang baru realize takde tempat nak letak baju2 dia plus dgn barang2 so minggu ni decide nak p shopping almari pulak.. :) 

For the next item yang nak buat with the baby is 3d scan!.. Which is next week 12th june.. sgt kebetulan dgn birthday Hairos.. kira celebrate sekali la... tapi takut jugak kali ni dia tutup lagi.. Alahai anak nan sorang nih.. secretive sungguh.. belajar dgn sape ehhh.... Benda yang paling kelakar.. masa p scan sebelum ni.. tgh scan dia.. tetiba dari baring dia boleh angkat muka and look at us.. funny sungguh.. mgkn dia rasa mcm ada benda tekan2.. so mcm terpandang at us..

After the 3d scan baru la check up untuk 27 week plak.. lagi seminggu dah nak 7 bulan time tuh.. How time flies... Tu je citer si ibu yang excited nih.. Till next time..